Torsdag 15 februari

Beef. Att beefa.

Det verkar vara i ropet nu. Särskilt om man gör det offentligt.

Men varför?

Vi har en kollega här i Radiohuset, han heter Björn Elmbrant. Han sitter exakt 3 våningar under oss. Det tar mindre än 20 sekunder att ta sig hit till vår redaktion från hans rum.
Igår skrev han ett debattinlägg i Aftonbladet om ”Khmererna på P4”. Jag tänker inte diskutera sakinnehållet i hans artikel, men jag tycker att han ger ett förskräckligt prov på en traditionell patriarkal uppblåshet.

Så här skrev han bland annat på Aftonbladets kultursidor igår:

”En side-kick har också Lindau i P1 haft. Det har nojsats och babblats mellan Jesper Lindau och hans bisittare. De usla skämten och ordvitsarna har haglat. Som lyssnare blir man generad, vet inte om man ska gömma sig under bordet eller stänga av. Hur har Jesper Lindau kunnat bli så här speedad? Något har hänt med denne reflekterande och kunnige person, som sänkt sig två meter under sin egen nivå. Det är P3 eller P4, inte P1. Varför i herrans namn ska det göras i P1? ”

Hur vet Björn egentligen vad man ”som lyssnare” blir generad av? Tycker alla ”lyssnare” samma sak? Är ”lyssnare” en speciell folkgrupp? 
Att använda sig av en svepande formulering på det sättet är är ett typexempel på den patriarkala retoriska härskarteknik som alla vi män blivit inlärda att följa.
Likadan är jag.

Men, vet ni om en sak, kära läsare. Björn Elmbrant sitter EXAKT två rum ifrån Jesper Lindau. På EXAKT samma våningsplan. Därför undrar jag varför han inte istället gick in de få metrarna till Jesper, istället för att hänga ut honom i Aftonbladet?

En gång i tiden stod Björn Elmbrant också för något nytt i P1. Det finns program i P1 som funnits i 29 år, en gång i tiden var dom också nya. Ni skulle veta vilket herrans liv det var när programmet ”Ring P1” drog igång.

Jag tycker att det är okej att angripa Sveriges Radios ledning offentligt. Jag tycker att det är okej att ifrågasätta Public Service och P1:s omgörning.

Jag tycker att det är okej att gubbar över 60 tycker att det är jobbigt med förändringar, det ska dom tycka, det ligger liksom i deras gener.

Men va fan, Björn, Jesper Lindau sitter bara två rum ifrån dig. Var reaktionär IRL, istället.

Se där, ytterligare en beef i offentligheten.

Puss, Fredrik Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista