Tisdag 27 mars

Vad har vi för konstig inställning till monarkin?

Förra veckan reagerade jag främst på att Göran Persson i första delen av dokumentären ”Ordförande Persson”, sa så här om kungen:
Han har ju inte fått någonting gratis.”
Vad jag vet har kungen fått allt gratis.

Och idag går Fredrick Federley, riksdagsledamot för Centerpartiet, ut i Svenska Dagbladet och säger om monarkin:
Det där är nog min liberala akilleshäl.” (Gud vad Akilles skulle vrida sig i sin grav om han hörde det här - att man politiserade hans enda svaghet. Förresten...kan man vrida sig i sin grav om man är mytisk? Är förresten Fredrick Federley på riktigt eller är han påhittad?)
Nåväl, Fredrick sa så här:
Det är nog min liberala Akilleshäl. Jag kan inte förklara varför, men jag gillar kungahuset. Det kostar nästan ingenting heller, 80 miljoner kronor.
Jo, han sa faktiskt så:
Det kostar nästan ingenting heller, 80 miljoner kronor.
Vilken uppgradering av ingenting. När man säger att nånting är nästan gratis, vilken summa rör det sig om då?
Min egen gräns går i vilket fall vid 29 kronor.
Dessutom - när man säger om något att det kostar nästan ingenting, då kan man vara så gott som säker på att att det är barnarbete inblandat. Och det är det ju även i det här fallet och den här veckan.

Det är ju nämligen Madde som är vikarierande statschef nu, eller om jag ska vara helt korrekt: tillförordnad riksföreståndare. Resten av familjen är borta: Kungen är i Japan, Carl Philip är i USA.
Och Victoria är på studieresa i Turkiet, Jordanien och Egypten – för övrigt en rätt bra studieresa att vara på så här i mars. Även om charterresearrangörer inte brukar kalla det för studieresa utan för ”all inclusive”.

/
Annika Lantz

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista