torsdag 10 maj

Hörde du igår att svenska ungdomar har väldigt dåliga kunskaper om vilka brott som begåtts i Kommunismens namn? Det rimmar dåligt med att vi skulle ha blivit smartare på 1900-talet.

Det läste jag nämligen i svenskan häromdagen. Dom har ju en serie om hjärnan som började med frågan: Håller våra hjärnor på att kollapsa? Jag tror att svaret på den frågan ligger gömd i att den upptar hela förstasidan på en av våra största morgontidningar. I ja (våra hjärnor håller på att kollapsa)-kolumnen står det att Hjärnans storlek inte har förändrats på 40 000 år. Men det är jag inte så säker på. Det kan ju vara som med Elisabeth Höglunds frisyr och Göran Perssons glasögon - att om man ökar storleken bara litet, litet varje gång man byter så är det ingen som märker något förrän dom inte längre får plats i rutan. Men faktum är - när jag såg bilden på GP i Resumé där man gick ut med att han ska bli seniorrådgivare på JKL, då har glasögonen faktiskt krympt litet igen. Vid närmare eftertanke har dom gjort det under hela 2000-talet. Men å andra sidan - det kan också vara så att det är huvudet som har växt.

I nej (våra hjärnor håller inte på att kollapsa)-kolumnen kan vi lugnas av att vi kan träna hjärnan i informationsbruset, och att vi har blivit smartare under 1900-talet. Den slutsatsen grundar man på uppfinnandet av penisförlängaren, Christer Fuglesang och orden smart.

Men - det som talar mot att vi blivit smartare är att våra ungdomar inte vet något om kommunismen. Nästan alla känner till förintelsen men när det kommer till Gulag så tror dom att det är det där man petar bort när det serveras pyttipanna med ägg. Jag gillar inte Gulag, säger dom. Jag vill bara ha Evitan. Vad beror det här på? Är det verkligen så mycket omelättare att begripa förintelsen? Eller har kommunismen bara haft en bättre pr-byrå, som lagt sig vinn och att inte pochera fram kommunismens svarta sida?

Vilken kunskap ungdomarna har om den kapitalistiska förintelsen som ständigt pågår, det framgår inte av den här undersökningen.

Annika