Onsdag 16 maj

Odenberg förslag att avskaffa allmän värnplikt i fredstid välkomnas av dom andra borgerliga partierna, men sossarna menar att det här är ett första steg mot en yrkesarmé.

Odenberg förklarade sin ståndpunkt igår med att ”Verkligheten har i någon mening sprungit ifrån den allmänna värnplikten”. Då förstår jag det bättre. Om den allmänna värnplikten inte ens är tillräckligt tränad för att springa ifatt verkligheten, då borde den allmänna värnplikten straffas genom att göra 150 armhävningar i lera.

Enligt Odenberg ska värnplikten aktiveras ”om det försvarspolitiska läget kräver det” alltså under tider av oro. Hur vet man när det är tider av oro? Hur vet man när det är tider av lugn? Och hur ser man skillnaden numera? Jag är skiträdd hela tiden. Det är ju därför jag går i terapi. Det här är fruktansvärda nyheter för mig och min terapeut.

Om ryssarna tänker komma hit och våldta alla djuren så kommer dom väl inte att avisera det elva månader i förväg. För det är elva månader det tar att utbilda en soldat, säger Björn Körlof som är generaldirektör för Pliktverket. Tänk ändå, att det tar elva månader för att lära sig att sjunga: dödödödödödöddö - eller det kanske är det amerikanske försvarets kampsång. Och amerikanarna är ju litet mer self-made men, om det inte är tider av oro så är dom inte alls främmande för att skapa tider av oro på egen hand.

Men vem i Sverige är det som ska avgöra om det är tider av oro? Kungen, Ebba von Sydow, Ove Johansson. Kungen är ju både amiral och general - är det han. Men vad som utgör tider av oro kan ju vara så olika för olika personer - kungen kanske tycker att tid av oro infinner sig när portvinet börjar sina, för Ebba är det tider av oro om det visar sig att cityshortsen är på väg tillbaka och för Ove....jag orkar inte ens prata om det...

Allmän värnplikt eller inte, men jag kan vittna om att det försvar som finns är på hugget. Igår när jag åkte hem med tunnelbanan satt jag och pratade men min man i telefon. Mitt emot mig satt en kille i meniguniform - kamouflagefärgade byxor och jacka och mössa. Inte så mycket till kamouflage på tunnelbanan - ärligt talat finns det inga man lägger mer märket till på tunnelbanan än just killar i helkamouflage - vill man kamouflera sig i tunnelbanan så ska man istället klä ut sig till fattig rumän med en tiggarkopp i handen - dom smälter inte som bara den. Eller så låtsas folk bara se dom.

Hur som helst, killen i armékläder sitter mitt emot - jagsitter och pratar i telefon om berättar just om en person jag skojbråkar med. Och när jag för att förklara situationen för min man säger jag: Nu är det krig. Och då tittar killen i uniform upp! Kan man vara mer redo än så?

/Annika