25 september

Vad vet du om migrationsminister Tobias Billström?

Vet du varifrån han kommer?

Har du någonstans hört att han skulle vara från en annan planet?

Dels skulle det förklara hans mediala straffimmunitet när det kommer till tv-licensen - Man bussade drevet på Maria Borelius och Cecilia Stegö-Chilò, men Tobias gick fri.

Dessutom skulle en potentiell alienbakgrund förklara att en kille som utger sig för att vara 33 jord-år pratar som din farmor. Det blir tydligt i en artikel i Svenska Dagbladet idag (25/9). Billström uppger att han har ”fästmö”. Vem säger ”fästmö” numera? Förutom några stekare på Stureplan, men det jämnar dom å andra sidan ut genom att kalla henne för grogghora efter en mäklarbricka.

Okej, valet av ordet ”fästmö” kanske inte övertygar dig, men smaka på det här då:

”Kökkenmödding” (vänsterpartiets migrationsretorik). Eller ”För fäfot” (hur sossarna handskades med ensamkommande flyktingbarn. När regeringen tillträdde låg det här området enligt Tobias helt ”för fäfot”).

Kan det vara så att med tanke på hur lång tid det tar för information från jorden att färdas till en annan galax så kanske dom ljudvågor som hann fram till Tobias Billströms planet innan han drog därifrån var en radiosändning från 1952?

Han refererar också till den ”twilight zone”, som många gömda flyktingar ”har försatt sig i”.

Den här blandningen av gammelsvenska och science fictiontermer kan bara peka åt ett håll. Särskilt i samklang med den här bilden där man redan nu ser att Tobias Billström kommer att se exakt likadan ut om tjugo år.

Det skulle helt enkelt kunna vara så att Tobias Billström själv är en alien på flykt undan något slags förtryck på sin egen planet. Hur skulle han annars kunna uttala sig så tvärsäkert om gömda flyktingar? ”…det är ett frivilligt val att gömma sig, ingen tvingar dig att göra det.” Själv har jag alltid tänkt att leva gömd - utan egentligen existens i ett nytt land, utan kontakt med sina vänner eller sin familj - det är en situation man måste känna sig tvingad till. Jag har alltid fått för mig att det oftast handlar om liv eller död. Naturligtvis är det ett val, men ett val som inte ska blandas ihop med ett fritt val. Men jag är inte på flykt så vad vet jag? Tobias kanske vet. Och det är ju bra med egen erfarenhet - men det finns problem om erfarenheten kommer från en planet där man inte ännu uppfunnit empatin.

”Man ska också komma ihåg att vi inte tänker vika oss, vi kommer inte att genomföra några amnestier och tillfälliga lagstifningar under mandatperioden. Då finns bara ett alternativ, som jag ser det, nämligen att återvända.” Tänk dig att som gömd flykting höra det från en person som varken kan svara ja eller nej på huruvida det pågår något väpnad konflikt i Irak eller inte.

Jag tycker också att vi ska sammarbeta med andra galaxer, men kanske inte till vilket pris som helst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista