Naturresurs 18 februari

Växtförädling, genteknik och politik

Sen de Mendelska ärftlighetslagarna återupptäcktes år 1900 har förädlingen av växter och djur kraftfullt förbättrat jordbruksproduktionen. I de två första av sex program beskriver Naturresurs förädlingsarbetets och genteknikens framgångar och motgångar under 100 år.  

I Programmet hör vi hur växtförädlaren Herman Nilsson-Ehle, ”trollkarlen” från Svalöv i Skåne, i början av 1900-talet med nydanande förädling ökade spannmålskördarna, men framgångarna i jordbruket har också en mörk sida, de öppnade dörren för rashygien och steriliseringsprogram.

Stalin förkastar Mendels ärftlighetslagar

I Sovjetunionen pekar Stalin ut sina främsta och världsberömda växtförädlare som borgerlig förrädare, många mördas  och diktatorn lyfter fram biologen Trofim Lysenko som ett föredöme. Lysenko hävdar mot bättre vetande att förvärvade egenskaper går i arv.

Krigsbytet som försvann

De förföljda  sovjetiska växtförädlarna hade byggt upp världens förnämsta samling med vilda växter från hela jorden. I samband med det tyska angreppet på Sovjetunionen 1941 planerade SS-chef Heinrich Himmler, som var agronom,  att lägga beslag på samlingarna med växtgenetiska resurser och föra genbankerna till Tyskland. Ett krigsbyte som spårlöst försvann efter Tysklands kapitulation 1945.  Var svenska växtförädlare med och delade på nazisternas krigsbyte?

pelle.zettersten@sr.se

tomas.lindberg@sr.se

.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista