1 av 2
K G Bejemarks staty Humor.
2 av 2
Kravallpolis i Rinkeby.
9 juni

Nya upplopp i Rinkeby Kristen tradition vid skolavslutning Spårvagn city kör över Humor

Natten till onsdagen kväll blev det oroligt för andra kvällen i rad i Rinkeby. Ett 50-tal ungdomar gick till attack med stenkastning mot poliser och andra. En skolbyggnad som tillhör Rinkebyskolan sattes i brand och totalförstördes. Kommande kväll har polis och räddningstjänst höjd beredskap i området.

Trots att skolavslutningen idag ska vara fri från religiös påverkan så väger traditionen fortfarande tungt. En stor del av Sveriges skolor firar skolavslutningen med kristen psalmsång i kyrkan - och ofta är det en präst som håller tal. Det visar en enkätundersökning som P1:s livsåskådningsprogram Människor och Tro har gjort.

Statyn Humor, som tittat upp ur en gatbrunn sedan 1970 vid Berzelii park, har fått flytta på sig för att ge plats åt elskåp. Det är dragningen av spårvagn city som gör att gubben som kikade upp ur gatbrunnen inte längre får plats.

Tågen har inte kunnat stanna vid Abrahamsbergs tunnelbanestation i dag. Det hela beror på att dörrarna till vagnarna inte kunnats öppnas efter spårarbete där. Vid arbetet hade spåren sänkts för mycket.

Kapten hjälm finns på onsdagseftermiddagen på plats vid Danvikstull. Där delar han ut hjälmar till cyklister som kommer förbi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".