Måndag 21 februari


Barn sjuka av möglig förskola

Trots att det finns mögel på förskolan Färglådan i Haninge måste ett sextiotal barn gå kvar åtminstone till maj. Förskolan har tidigare haft problem med mögel och då sanerats.

Men när föräldrar började misstänka att möglet var tillbaka startades en utredning och i november beslutades det att fastigheten skulle rivas men barnen får alltså fortfarande gå kvar.

Maria Karlsson, förälder till snart treåriga Linnea, säger att hennes dotter blev allvarligt sjuk av miljön på förskolan. Hör Alexandra Anstrell, moderat ordförande för grund- och förskolenämnden i Haninge förklara situationen.

25 år sedan första satelliten Viking

#bild=1538908##bild=1538905#Vi firar två jubilarer idag. Det är idag 25 år sedan den allra första forskningssatelliten Viking sändes ut i rymden. Tio år senare sändes även Odin iväg och ger oss fortfarande viktiga uppgifter.

Vi finns på Rymdstyrelsen i Solna där man under två dagar firar de två satellit-jubilarerna. (På bilderna ses jubileumstårtan för de båda farkosterna och en modell av satelliten Odin.)

Försvunna hittas med pejling

Varje år anmäls runt 700 personer försvunna i landet. Många gånger handlar det till exempel om dementa gamla som går bort sig. De flesta hittas ganska snabbt men ibland krävs det rätt stora sökinsatser.

Ett nytt sätt att leta på har gjort att fler hittas innan det är för sent. Men polisen skulle gärna se att fler dementa eller mentalt handikappade har en sändare på kroppen som visar var de finns.

Jan-Olov Eriksson vid Stockholmspolisen är nationell samordnare för verksamheten med pejlingsbara sändare.

Hur ska Stockholm bli trevligare?

Sarah Bragée reste jorden runt i ett forskningsprojekt. Syftet var att reda ut hur en stad blir attraktiv.
– En stad ska bland annat präglas av mångfald, hållbar utveckling och ha en egen själ för att folk ska trivas, säger hon.
Vad kan Stockholm lära av till exempel São Paolo, London, Istanbul, Shanghai och Hong Kong undrar vi?

Vinnaren i Pimpel-SM drog upp 15876 gram fisk

Vi pratar med storfiskarn Leif Lothström som vann herrklassen när Pimpel-SM avgjordes på sjön Görveln utanför Järfälla under helgen.

Elva dagar kvar till allsvensk premiär

I början av april är det dags för allsvensk premiär. Måndagen den 4 april möter AIK Djurgården och samma kväll möter nykomlingen Syrianska Gefle. #link=223672# tar temperaturen på de tre allsvenska lagen från länet: AIK, Djurgården och Syrianska. Idag, måndag, hör vi hur läget är hos AIK.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista