Köksradion torsdag: Eld

Torsdagens tema är Eld och vi börjar laga maten från scen klockan 16:30 cirka. Efter klockan 17:00 beräknas maten vara klar och då är det dags att smaka av och fundera och kåsera kring dagens tema och hur allt kan hänga ihop.
Gäst på scen: Alexander Rybak

Eld

Kremerad lax med soja
4 personer som förrätt

250 g benfri, skinnfri laxfilé
2 msk råsocker
1 msk sesamfrö
1 tsk salt

till servering:
2 msk ljus soja
1/2 msk sesamolja
strimlad salladslök

Gör så här:

1. Blanda salt, sesamolja och socker. Rulla laxen i blandningen.

2. Bränn laxen runt om med en liten köksbrännare tills den fått vacker färg. Eller halstra den väldigt snabbt i torr het panna.

Skiva upp laxen och ringla över en blandning av soja och sesamolja. Strö salladslök över.

Eldig chokladmousse med habanero och tequila

100 g mörk choklad 70%
1 msk socker
2 msk tequila
1/2 tsk finhackad habanero (använd handskar, det är STARKT!)
1 äggula
3 dl vispad grädde

Gör så här:
Smält chokladen över vattenbad tillsammans med sockret och tequilan. Rör i en äggula och habaneron och vänd ned blandningen i den vispade grädden. Fördela på 4 portionsglas eller skålar och låt stelna en timme i kylen.