Köksradion Fredag: Korsningar/Bastarder

Torsdagens tema är Korsningar/Bastarder och vi börjar laga maten från scen klockan 16:30 cirka. Efter klockan 17:00 beräknas maten vara klar och då är det dags att smaka av och fundera och kåsera kring dagens tema och hur allt kan hänga ihop.
Gäst på scen: Norska hajpade Rebekka Karijord som bland annat har gjort musiken till Cirkus Cirkörs rosade föreställning Wear it like a Crown.

Sillbullar i korintsås

Sillbullar:

175 g inläggningssill (urvattnad saltsill)
2  små kokta potatisar
0,5 dl mjölk
1 msk ströbröd
1 gul lök
1 msk smör
1 ägg
100 g blandfärs
50 g köttrester (tex kalvstek, rostbiff, julskinka)
rågmjöl till panering

korintsås:

0,5 dl korinter
2 dl vatten
1+1 msk smör
1/2 msk idealmjöl
0,5 msk koncentrerad kalvfond
1 msk mörk soja
1 1/2 msk farinsocker
1 msk ättika

Gör så här:
Låt sillen rinna av och hacka den smått.

Mosa samman potatis, mjölk och ströbröd. Låt svälla 10 minuter.

Finacka köttresterna.
Finriv löken på ett rivjärn.

Blanda potatissmeten med sill, köttrester, lök, ägg och blandfärs. Rör samman till en jämn smet. Ställ i kylen en timme.

Gör korintsåsen under tiden: koka upp korinterna med vattnet. Sila av kokspadet. Spara både korinter och spad (det här är husmanskost, här slängs inget!).

Smält smöret i en kastrull och rör ned idealmjölet när smöret tystnat. Fräs någon minut. Späd sedan med korintspadet, lite i taget. Tillsätt kalvfonden. Låt sjuda utan lock i 10 minuter.

Smaka av såsen med farinsocker, ättika och soja. Tillsätt korinterna och rör ned en matsked smör i såsen alldeles innan servering.

Slutligen: forma små pannbiffar av smeten, vänd dem i rågmjöl och stek gyllenbruna på ganska låg värme. Servera med kokt potatis, korintsåsen och fräst purjolök.

Baconsylt

250 g bacon
2 vitlöksklyftor
1/2 gul lök
2 msk råsocker
Några stänk tabasco
1 dl starkt kaffe
2 msk äppelcidervinäger
2 msk lönnsirap
Svartpeppar
ca 2 dl vatten

Gör så här:
Stek baconet ganska knaprigt och hacka det sedan.

Strimla löken och hacka vitlöken. Stek den långsamt mjuk i baconfettet.

Lägg alla ingredienser utom vattnet i en kastrull och sjud långsamt i 1 1/2 timme. Rör om då och då och späd med lite av vattnet allteftersom vätskan kokar in.

Mixa baconsylten slarvigt - det är gott med lite bitar kvar. Servera med ljust bröd eller till en smakrik ost.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".