Gravstenar och ljus på Skogskyrkogården på söndagen. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.

Världens längsta väntan på begravning

8:40 min

Begravningssverige - del 2: Den 1 maj fick vi en ny begravningslag. Tiden för gravsättning eller kremering halveras till maximalt 30 dagar efter dödsfallet. Och det är i första hand begravningsverksamheten i Stockholm som påverkas då det är här vi ser de längsta tiderna i landet - snittet är 31 dagar. Vår reporter Maya Abdullah har tagit reda på vad är det som tar tid, varför lagen ändrades och hur det blir för de anhöriga.

I Sverige har vi fram tills nyligen haft två månader på oss för att gravsätta eller kremera våra döda - ett föga smickrande världsrekord. Men den 1 maj i år ändrades begravningslagen och tiden har nu halverats till 30 dagar. Lagändringen kom till sedan begravningsbranschen och kyrkogårdsförvaltningarna märkt av en fortsatt ökning av tiden mellan dödsfall och gravsättning. Här i Stockholm kan det dröja fem-sex veckor innan begravning blir av. Det är oetiskt att inte ta hänsyn till den avlidna kroppen, anser de som arbetar med att ta hand om våra döda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista