Målvakt: John Alvbåge

Klubb: Viborg
Tidigare klubbar:
Torslanda -1999
Västra Frölunda 2000-2002
Örebro 2003-2004
IFK Göteborg 2005
Födelsedatum: 1982-08-10
Längd: 187 cm
Vikt: 87 kg

Landskamper:
Debut:
23/1 2006 Sverige–Jordanien 0–0
Mästerskapsmeriter:
Åttondelsfinal VM 2006
VM-kvalmatcher: 0 av 10

Målvaktskarriären har inte alltid varit lätt, men till slut har han ändå funnit rätt. I sommar går John Alvbåge in som svensk reservmålvakt i VM.

Att talangen finns var tydligt redan i moderklubben Torslanda. Feyenoord, Aston Villa och Udinese var intresserade av tonåringen. Men det blev vana hemtrakter när Alvbåge skulle flytta.

I valet mellan IFK Göteborg och Västra Frölunda blev det lillebror. Alvbåge ville till en mindre elitklubb med goda spelchanser. IFK Göteborg hade flera stormålvakter, men i Västra Frölunda fanns möjligheter. Snabbare än Alvbåge själv kanske anat. 

Skrällde mot idolerna
När ordinarie Dime Jankulovski blev skadad gjorde 17-årige Alvbåge debut. Inga problem för den unge bollstopparen som fick göra åtta matcher under säsongen. Den riktiga skrällen var naturligtvis 2–0-segern mot… just det, IFK Göteborg.

Västra Frölunda åkte ur Allsvenskan 2000. Dime Jankulovski värvades av AIK vilket gjorde Alvbåge till förstemålvakt.

De två nästkommande säsongerna vaktade han målet samtliga matcher i Superettan.

Till säsongen 2003 var det åter dags för spel i högsta serien. Örebro behövde en ny försteman i mål och valet föll på Alvbåge.

Redan under tiden med Västra Frölunda hade han fått prova spel i U21-landslaget. Som örebroare fortsatte förtroendet. Den unge målvakten fick chans i EM-kvalets gruppspel med lyckat resultat. Konkurrensen om posten stavades Andreas Isaksson. 

Skulderna satte stopp
Den andra säsongen i Örebro blev mindre bra. Laget slutade visserligen åtta, men bakåt rasslade 39 mål in. Dessutom tornade orosmoln kring klubbens ekonomi upp sig.

Örebro ville gärna behålla Alvbåge, men fick sälja ändå. Provspel för Blackburn och övergång till forna favoriterna IFK Göteborg. ()

”En av Sveriges mest lovande målvakter, dessutom redan oerhört rutinerad, det känns givetvis väldigt bra att ha gjort klart med John,” tyckte IFK:s klubbdirektör Mats Persson.

Men drömmen om blåvitt spel uteblev. Klubbens veteran Bengt Andersson var helgjuten i tränarens ögon. Alvbåge fick inte spela en enda match. 

Danskt succéämne
Frustrerad och besviken lämnade han Göteborg under sommaren. Han ville spela, inte sitta på bänken. Lösningen fanns i danska Viborg.

Bortapremiären mot AC Horsens blev en succé. Alvbåge höll nollan och laget vann med 3–0.

Den fortsatta säsongen i Danmark har gått bra. Alvbåge är förstemålvakt och Viborg skuggar FC Köpenhamn, Bröndby och OB i tabelltoppen.

Framgångarna i grannlandet förde med sig A-landslagsdebut. I ett blekt Sverige var Alvbåge en ljusglimt när Jordanien fick oavgjort, 0–0. Landskampen spelades i januari 2006 och är hans enda. Hittills. ()

Alvbåge har uttryckt att Viborg inte är en slutstation. Inte för den som vill slåss om förstaplatsen i landslaget. Konkurrenten är välbekante Isaksson. Precis som i J-20.

I VM fick han ingen speltid.

Mikael Kulle
mikael.kulle@sr.se