Back: Mikael Nilsson - karriär

Klubb: Bröndby
Tidigare klubbar:
Ovesholms IF -1998
Åhus Horna BK 1999
Halmstads BK 2000-04
Southampton 2004-2005
Panathinaikos 2005-2009
Födelsedatum: 1978-06-24
Längd: 182 cm
Vikt: 75 kg

Landskamper: Debut:
20/11 2002 Tjeckien-Sverige 3-3
Mästerskapsmeriter:
Åttondelsfinal VM 2006
Kvartsfinal EM 2004

Han är av de få A-landslagsspelarna som inte spelat en enda juniorlandskamp. Som 20-åring spelade han i division 6 med Ovesholm, en ort utanför Kristianstad.

Året därpå började det likna något när han värvades av Åhus Horne i division 2. Där spanades han in av Halmstads tränare Tom Prahl och 2000 plockades han över till den allsvenska klubben där han var med om att ta SM-guld under sitt första år.

Sensationell landslagsdebut
Utvecklingen bara fortsatte och på hösten 2002 fick han chansen i landslaget i träningslandskampen mot Tjeckien. Som högermittfältare gjorde Mikael Nilsson inte mindre än två mål i en match som slutade 3-3. ()

I juni sommaren därpå gjorde han sin första tävlingslandskamp i EM-kvalet hemma mot Polen. Han imponerade med sitt frejdiga yttermittfältsspel och han var ett självklart namn när truppen till EM-slutspelet 2004 togs ut.

Där spelade han varenda minut. Till en början som högermittfältare, sedan ner på högerbacken och i kvartsfinalen mot Holland fick han spela vänsterback.

Från att ha varit utskälld tidigare matcher fick han med beröm godkänt efter kvartsfinalen. I den avgörande straffläggningen var han dock en av dem som tackade nej till att slå en.

Ingen engelsk succé
Efter EM bar det iväg till Premier League () och Southampton där Anders Svensson haft det besvärligt under ett par år.Och det gick inte så mycket bättre för Mikael Nilsson.

I debutmatchen blev han utbytt i halvtid och laget förlorade med 5-1. Tränaren och dennes assistent, som sett till att svensken köptes, fick snart sparken och Mikael Nilsson hamnade i kylan.

Misslyckandet i Southampton innebar att han fick allt svårare att få plats i landslagstrupperna där han hade varit självklar 2003-2004.

Bättre flyt i Grekland
Det blev exakt ett år i England, sedan hörde den grekiska toppklubben Panathinaikos av sig. ()

Där har det gått bättre. Mikael Nilsson har hållit till på högerkanten, ömsom som back, ömsom som mittfältare.

Under hösten fick han spela Champions League-fotboll. Allt detta har gjort att han kommit smygande tillbaks in i landslagsdiskussionen.

Men i VM blev det ingen speltid och han förde under hösten och våren en ganska anonym tillvaro i sitt grekiska klubblag.

Med tiden har det gått allt bättre för Nilsson och numera räknas han som en av Panathinaikos viktigaste spelare.

Vänsterback i EM

I landslaget fick han på grund av Erik Edmans skada chansen som vänsterback i träningsmatchen mot Brasilien. Det gick bra och Nilsson fick sedan fortsätta på vänsterbackspositionen under EM.

Han spelade samtliga matcher från start och kom enligt de flesta experterna undan med godkänt betyg.

Säsongen 08/09 fick han en hel del speltid i Panathinaikos, bland annat i Champions league. Men i april bestämde han sig för att flytta till danska Bröndby.

Martin Hedberg
martin.hedberg@sr.se