Back: Max von Schlebrügge - karriär

Klubb: Bröndby
Tidigare klubbar:
AIK -1995
Florida Atlantic University 1996-1998
Brommapojkarna 1998-2001
Hammarby 2001-2006
Anderlecht 2006-2007
Födelsedatum: 1977-02-01
Längd: 188 cm
Vikt: 83 kg

Landskamper: Debut:
18/11 2003 Egypten-Sverige 1-0
Mästerskapsmeriter:
Inga.

Karriären har blommat ut sent för von Schlebrügge.

Allt började i AIK. När tiden för juniorlagsspel kom fick han mycket speltid och var en viktig back i laget. Men framtiden var oviss. I solnaklubbens a-lag fanns ingen plats för honom. 

Sökte lyckan västerut
Alternativet fanns i Florida: collegeliv med ekonomiska studier och fotboll i universitetsligan. Sedan tidigare fanns två vänner från AIK där. Tillvaron i USA passade honom bra och von Schlebrügge blev vald till lagets mest värdefulle spelare.

Efter två år i staterna malde tankarna kring fotbollskarriären. Nivån på spelet var inte mer än svenskt division två. Längtan efter bättre utvecklingsmöjligheter och fler matcher blev för stor. Flyttlasset bar hem igen.

AIK kunde inte erbjuda någon plats 1998 heller. Istället ordnades med provspel i Brommapojkarna. En b-match räckte för att von Schlebrügge skulle ta en plats i backlinjen.

Han kom in mitt i säsongen. Brommapojkarna åkte ner i division två samma år – men vann den serien de två nästkommande säsongerna. På andra försöket vann man kvalet och avancerade till Superettan. 

Allsvenska ögon på sig
Under tiden i BP hade Hammarby fått upp ögonen för den starke försvararen. Inför säsongen 2002 kom telefonsamtalet som äntligen skulle leda till allsvenskt spel. von Schlebrügge tvivlade inte en sekund.

Efter provspel erbjöds han ett treårskontrakt. Tränare Anders Linderoth var nöjd med en back som dessutom hade snabbheten och offensiva kvalitéer.

von Schlebrügge infriade förväntningarna redan i debuten och ordnade kvitteringsmålet i en träningsmatch mot egyptiska Ismail.

Hammarbytröjan fylldes ut på allvar den andra säsongen. Med målmedvetenhet och offervilja växte han i spelet och röstades fram till ”årets Bajenspelare” av fansen.

Även för laget pekade kurvan uppåt – slutplaceringen som tvåa var ett stort kliv fram. 

Framgång födde spekulationer
Efter toppsäsongen 2003 spekulerades det kring landslagsspel och EM-turnering. Internationell debut blev det mot Egypten på senhösten. ()

Men till Portugal fick han ingen biljett. Hittills har det bara blivit fyra a-landskamper.

När fjolårssäsongen nästan var till enda kom beskedet – Porto ville ha von Schlebrügge. Höga förväntningar och en snabb flygresa förbyttes i besvikelse. En agent hade fulspelat och klubben hade aldrig varit intresserade. ()

Hammarby var knappast missnöjt med att få sin mittback åter. Innan säsong 2006 började hann laget med att tacka nej till ett miljonbud från engelska Birmingham.

Han togs ut till landslagets Mellanösternturné och i Allsvenskan spelade von Schlebrügge övertygande.

Något VM i Tyskland blev det inte. Men Max fortsatte att rada upp fina insatser i Hammarby, som en av lagets absoluta nyckelspelare. Det ledde till att han återigen blev landslagsuttagen till matcherna i Sydamerika januari 2007.

Via Belgien till Danmark
Därefter återkom han inte till Sverige. Istället bar det av till Belgien och Anderlecht där han fick en del speltid under våren.

Höstsäsongen blev dock inte vad von Schlebrügge hade hoppats på. Han var fast på bänken i ett Anderlecht som gick som tåget i belgiska ligan.

Därför beslöt sig von Schlebrügge i januari att byta till danska Bröndby. Där gjorde han en mycket bra vårsäsong och hade bland annat stor del i att laget vann den danska cupen.

Inget EM 
Trots von Schlebrügges fina vårsäsong räckte det inte hela vägen till en plats i EM-truppen. Lars Lagerbäck gav honom en roll som reserv på hemmaplan.

Mikael Kulle
Martin Hedberg

radiosporten@sr.se