Back: Olof Mellberg - karriär

Klubb: Juventus
Tidigare klubbar:
Gullspång -1993
Degerfors 1994-1997
AIK 1998
Racing Santander 1998-2001
Aston Villa 2001-2008
Födelsedatum: 1977-09-03
Längd: 187 cm
Vikt: 83 kg

Landskamper: Debut: 23/2 2000 Italien–Sverige 1–0
Mästerskapsmeriter:
Åttondelsfinal VM 2006
Kvartsfinal EM 2004
Åttondelsfinal VM 2002
Gruppspel EM 2000
Övrigt: Guldbollenvinnare 2003

Han är svensk lagkapten och axlar en viktig mittbacksplats i laget. Till sommaren spelar Olof Mellberg sitt fjärde stora mästerskap. Men det var en gång nära att han valde bort fotbollen.

Som ung hade han förutsättning att lyckas i både fotboll och tennis. Han kickade boll i Gullspång och bestämde sig som 16-åring att lägga undan racketen till förmån för fotbollsskorna.

När tennisen förpassats historien byttes Gullspång snabbt mot Degerfors. Nu skulle fotbollen ges högsta prioritet.

Efter två säsonger i juniorlaget fick han 1996 göra allsvensk debut. 18-åringen slog igenom och spelade 47 matcher under två säsonger. 

Från Sverige till proffsliv
När Degerfors som nästjumbo lämnade högsta serien 1997 såg sig Mellberg om efter ny klubbadress. Valet föll på AIK.

Tiden i Stockholm blev knapp men lyckosam. Mellberg fick spela mycket och presterade bra. Snart fick han erbjudanden från Europa. Proffslivet i spanska Racing Santander lockade.

På sensommaren lämnade han Stockholm och AIK efter 17 matcher, för att senare bli svensk mästare i sin frånvaro.

Åren i Spanien gav utrymme för utveckling och växande kapacitet på planen. Mellbergs snabbhet och säkerhet i försvaret gjorde honom till ett internationellt namn.

I början av 2000 kallades han till första landslagsinsatsen. Italien besegrade Sverige med 1–0, men Racing Santanders mittback hade debuterat i blågult för att stanna.

Svensk försvarare redan i EM
Inledningsvis fick han gå in som ytterback i landslaget. Förbundskaptenerna såg ofta hans offensiva kvalitéer gynnade av positionen. På senare år har han emellertid återgått till sin ordinarie position på mitten.

Mellberg deltog i EM redan under debutåret i landslaget. Det blev förnyat förtroende i VM 2002 i Japan. I åttondelsfinalen mot Senegal hade han ett bra läge att bli matchhjälte. Men en målvaktstå kom emellan skottet och lyckan. Istället avancerade Senegal. ()

Inför VM-turneringen i Japan hade han flyttat norrut. Aston Villa och Premier League hade blivit en lagom stor roll att bemästra.

Det blev inga problem i England att etablera sig som ett givet namn i backlinjen. Efter ett par säsonger var han en av lagets bästa spelare, dessutom lagkapten. När hans kontrakt omförhandlades med Aston Villa gick lönen upp till 90 miljoner kronor för fyra år. ()

Prisad för sitt spel
2003 tilldelades Mellberg Guldbollen ”för sina avgörande insatser i landslaget och i Aston Villa”. I motiveringen nämndes hans förmåga som ledargestalt. Denna roll utvecklades ytterligare i landslaget, där han förtjänstfullt titulerats lagkapten de senaste åren.

EM i Portugal blev hans bästa landslagsprestation någonsin. Mellberg spelade en tongivande roll i Sveriges försvar och uttogs till All Star-laget i sällskap med Henrik Larsson.

I den avgörande matchen mot Holland sköt Mellberg Sveriges fjärde straff. Mittbacken missade, men gjorde överlag en lysande EM-insats.

Under VM-kvalet har Mellberg varit en av landslagets mest trogna och spelat samtliga matcher. Dessutom blev han målskytt mot Bulgarien.

Många minns även hans mindre smickrande insats mot Kroatien, den som hade kunnat kosta VM-platsen. I en höjdduell tog Mellberg bollen med handen, vilket gav kroaterna en matchvinnande straff.

Till sommaren tog han – fadäsen till trots – inte på sig landslagströjan som en förlorare. Mellberg är en viktig ledargestalt, härförare och försvarsklippa. En klippa som valde rätt sport.

VM startade lite halvdant mot Trinidad/Tobago och så blev det tjafs med Fredrik Ljungberg, igen. Olof Mellberg gjorde ett ok VM, men inte mer.

Efter VM blev han av med kaptensbindeln både i landslaget och i Aston Villa. Efter ett sent krogbesök i Göteborg tillsammans med Zlatan och ”Chippen” skickades han hem från landslagssamlingen. Men han återkom under hösten, till skillnad från Zlatan.

Olof Mellberg fortsatte att kämpa på i Aston Villa, men fick allt som oftast spela högerback och rykten om flytt till Italien och Juventus började spridas.

I landslaget bildade han och Petter Hansson mittlås och i matchen mot Nordirland hemma hösten 2007 gjorde han 1-0-målet i en match som slutade 1-1.

Och visst låg det en en hel del i ryktena om Juventus. I januari 2008 blev det klart. Mellberg skrev på ett treårskontrakt.

Bästa svensk i EM
Mellberg prickade in storformen perfekt till EM-turneringen i Österrike/Schweiz. Sett över samtliga tre matcher var han Sveriges bästa spelare i sin roll som mittback och ledare i försvaret.

Mellberg fick i augusti en tung ligadebut i Juventus svartvita tröja. Efter en annars fullt godkänd insats gjorde Mellberg ett misstag när han lät Alberto Gilardino vända upp i straffområdet och kvittera Juves ledning i slutminuten.

De italienska tidningarna var inte nådiga i sin kritik efter matchen och beskrev Mellberg som klumpig och orörlig.

Mikael Kulle/
Martin Hedberg

radiosporten@sr.se