Erik Edmans karriär

Klubb: Helsingborgs IF
Tidigare klubbar:
Habo IF -1994
Helsingborgs IF 1994-1999
Torino 1999-2000
Karlsruher 2000
AIK 2000-2001
Heerenveen 2001-2004
Tottenham 2004-2005
Rennes 2005-2008
Wigan 2008-2009
Helsingborgs IF 2010-
Födelsedatum: 1978-11-11
Längd: 179 cm
Vikt: 78 kg

Landskamper/mål:
Debut:
31/1 2001 Sverige–Färöarna 0–0
Mästerskapsmeriter:
Åttondelsfinal VM 2006
Kvartsfinal EM 2004
Åttondelsfinal VM 2002

Han förespråkar ett offensivt spel och längtar till VM. Erik Edman blir med sin aktade vänsterfot en viktig pusselbit i det svenska försvaret.

Den första tiden han umgicks med fotbollen var dock som mittfältare. Moderklubben Habo utanför Jönköping lämnades i backspegeln 1994 och inte förrän efter tre säsonger i Helsingborg skolades han om till ytterback.

Edman fick chansen i det helsingborgska försvaret då Roland Nilsson var skadad. Utan erfarenhet infriade Edman förväntningarna. Det blev ett tiotal matcher på vänsterkanten. När landslagsbacken Nilsson senare under sommaren lämnade laget för Coventry gick Edman in på vänsterkanten igen. Där har han sedan blivit kvar.

Misslyckad europaturné
Efter sex år i Helsingborg, cupguld 1998 och ett par succésäsonger fångade Edman flera klubbars intresse. Han beslutade sig för spel i Europa.

Det första internationella året gick via Turin och Karlsruher. Men särskilt lyckat blev det inte. Torino lånade ut honom till den tyska klubben, utan framgång. Edman fick lite speltid och loopade snart tillbaka till Sverige.

Det blev ett mellanår i AIK innan Edman prövade lyckan igen. Denna gång i holländska Heerenveen. Nu tog karriären fart på riktigt.

Landslagsman i EM 2004
I Heerenveen fungerade spelet äntligen och i en landskamp mot England spelade Edman till sig en VM-plats. Sverige klarade inte mer än åttondelsfinal och Edman fick nöja sig med att se och lära från bänkplats.

Under EM-kvalet 2004 kvalificerade sig Edman för en riktig position i landslaget. I de tre gruppspelsmatcherna var han med från start på sin vänsterkant.

Framgångarna i landslaget och Heerenveen skickade honom 2004 till Tottenham. Londonlaget var i behov av en bra försvarare – och Edman fyllde luckan. Dessutom visade han offensiva kvalitéer. Första målet i Premiere League blev en riktig drömträff från 40 meter.

Det fungerade 34 matcher med Tottenham. När laget så värvade vänsterbacken Lee Young-Pyo packade Edman väskan. Han ville ha mycket speltid för att kunna ladda ordentligt säsongen innan VM i Tyskland.

Nöjd med spel i Rennes
Rennes köpte Edman för 28 miljoner och svensken var nöjd med bytet – trots lönesänkning och ett lägre placerat lag.

Möjligheten till mer speltid och tränarens förtroende vägde tungt. I Frankrike blev han dessutom klubbkompis med Kim Källström och Andreas Isaksson.

Säsongen 2005 har sett positiv ut för Edman som varit en av de bättre i Rennes. I kvalet till VM har han spelat sju matcher och blivit en av målskyttarna. Edman ordnade det andra målet i 3–0-segern över Bulgarien.


I april skadade han vristen under en klubbmatch med Rennes. Beskeden från de franska läkarna oroade. Men skadan var inte så allvarlig som först befarats. Fotbollssverige kunde andas ut – Edman var att räkna med i Tyskland.

Väl där spelade han alla matcher och kom undan med ett godkänt betyg. Men Radiosportens expert Ralf Edström hade velat se en bättre offensiv insats från Rennes vänsterback.

Efter VM jobbade han på i ett Rennes som till en början var ett bottenlag men som ryckte upp sig ju längre säsongen led. Landslagsplatsen behöll han utan större problem.

En skada gjorde att han missade EM-kvalmatcherna i juni 2007, mot Danmark och Island, men sedan var han tillbaks igen.

I januari 2008 skrev han på för engelska Premier league-laget Wigan. Men i mars samma år åkte han på en allvarlig korsbandsskada .

5 november:

Först i februari 2009 togs han återigen ut i landslagstruppen. ()

Mikael Kulle
Martin Hedberg

radiosporten@sr.se