Back: Fredrik Stenman

Klubb: Bayer Leverkusen
Tidigare klubbar:
Munktorps BK
Västerås SK
IF Elfsborg  2002-2003
Djurgårdens IF 2003-2005
Född: 1983-06-02
Längd: 187 cm
Vikt: 82 kg
Landskamper/mål: Mästerskapsmeriter:
Åttondelsfinal VM 2006

Fredrik Stenman började spela fotboll i fem-sexårsåldern och till en början var han anfallare och gjorde mål. Efter ett tag flyttade han ner till mittfältet och så ännu ett snäpp ner på ytterbacken.

Vänsterfotade vänsterbackar är en bristvara i svensk fotboll. När VM-truppen togs ut stod det klart att han nu rankas som nummer två på den positionen efter Erik Edman.

Genombrott i Västerås
Han slog igenom i Västerås SK och snart vaknade intresset hos de allsvenska klubbarna.

Efsborg drog det längsta värvarstrået och många såg fram emot hans insatser i Boråslaget. Men någon stor succé blev det inte där, trots att han fick chansen i U 21-landslaget. Hans utveckling stannade av.

Men så hörde de svenska mästarna Djurgården av sig under sommaren 2003 och Fredrik Stenman flyttade till huvudstaden. Elfsborg blev 2 miljoner rikare och Michael Dorsins ersättare var funnen.

Guld och proffskontrakt
I Djurgården hann han med att vinna två SM-guld och spela Champions League-fotboll innan Bayer Leverkusen hörde av sig. ()

I den tyska bundesligaklubben har Fredrik Stenman haft en stadig plats i startelvan och han rankas som en av de bästa nyförvärven som gjordes under säsongen av den tyska fotbollstidningen Kicker. Och lagom till att VM-truppen skulle tas ut fick också förbundskaptenerna upp ögonen för Munktorps BK:s stolthet.

I VM blev det ingen speltid för Fredrik Stenman. Än så länge härskar Erik Edman på vänsterbacksplatsen.

Och efter VM i klubblaget Bayer Leverkusen blev det heller inte speciellt mycket speltid under säsongen.

Martin Hedberg
martin.hedberg@sr.se