Mittfältare: Daniel Andersson - karriär

Klubb: Malmö FF
Tidigare klubbar:
Bjärreds IF -1993,
Malmö FF 1994-98,
AS Bari 1998-2001,
AC Venezia 2001-2002,
Chievo Verona 2002-2003,
Ancona Calcio 2003-2004

Född: 1977-08-28
Längd: 178 cm
Vikt: 78 kg

Landskamper: Debut:
11/2 1997 Thailand-Sverige 0-0
Mästerskapsmeriter:
Åttondelsfinal VM 2006
Åttondelsfinal VM 2002 (reserv)
Ut i gruppspelet EM 2000
VM-kvalmatcher: 1 av 10

Daniel Andersson gick länge i sin storebror Patriks fotspår. Debut i division 3-laget Bjärred i 15-årsåldern. Därefter blev det Malmö FF och fast plats i laget som 18-åringar båda två.

Vägen in i U21- och A-landslaget var spikrak och så ut i proffslivet. Men där mittbacken Patrik efter ett par tunga år nådde toppen i Bayern München och Barcelona fick lillebror Daniel Andersson nöja sig med bottenlag i den italienska ligan, Bari, Venezia, Chievo och Ancona.

Dessförinnan hade han hunnit utses till årets mittfältare i Allsvenskan 1997, samma år som han gjorde debut i landslaget.

Bra start i Italien
I Italien fick Daniel Andersson mycket beröm för sina insatser till en början och storklubben Juventus var och ryckte i den defensiva mittfältaren. Men den svenska publiken lyckades han inte riktigt övertyga om sin storhet.

Efter misslyckandet i EM 2000 blev han en av de stora syndabockarna i ett landslag som inte fungerade. Ett misstag som vevades om och om igen var när Daniel Andersson på mittplan tappade bollen till Alessandro del Piero som kontrade och sköt Sverige ur turneringen.

Förbundskaptensfavorit
Men förbundskaptenerna fortsatte att ta ut honom och Daniel Andersson fanns även med i VM-truppen 2002, utan att få spela speciellt mycket. Däremot fick han 80 minuters speltid i en träningslandskamp inför mästerskapet, mot Sveriges kommande gruppmotståndare Paraguay.

Det började gå tyngre i Italien. 2001 hade han i och för sig värvats till Fiorentina med spelare som Batistuta och Rui Costa, men så gick den klubben i konkurs och det blev istället Venezia och till slut ett kaotiskt Ancona. 2004 flyttade han hem till Malmö FF.

Landslaget såg han som ett avslutat kapitel men Lars Lagerbäck hittade ingen bättre backup till Tobias Linderoth på den defensiva mittfältsplatsen och nu finns Daniel Andersson med i sin tredje mästerskapstrupp.

I VM fick han hoppa in i den sista minuten mot England.
Det var allt.

Efter VM fortsatte han att försvara sin landslagsplats och fick en hel del speltid i EM-kvalet under hösten och våren.

I Malmö FF är han som lagkapten en av de viktigaste kuggarna och Andersson säger själv att han trivs mycket bra med nya tränaren Roland Nilsson.

Succé i EM
Många var förvånade när Daniel Andersson tog plats i startelvan i EM-premiären 2008 mot Grekland. Men Andersson visade att han var värd chansen.

Tillsammans med Anders Svensson gjorde han en väldigt bra match på innermittfältet när Sverige fick en smakstart på turneringen.

Även om det blev förlust mot Spanien och Ryssland gjorde Andersson återigen bra ifrån sig och kunde glädja sig åt, för honom ovanliga, lovord från fans och media hemma i Sverige.

Martin Hedberg
martin.hedberg@sr.se