Mittfältare: Christian Wilhelmsson

Klubb: Saudiska Al Hilal
Tidigare klubbar:
Mjällby -1999
Stabaeck Fotball 2000-2003
RSC Anderlecht 2003-2006
Nantes 2006-2007
Roma 2007
Bolton 2007-2008
Deportiva La Coruna 2008
Födelsedatum: 1979-12-08
Längd: 177 cm
Vikt: 67 kg

Landskamper:
Debut:
31/1 2001 Sverige–Färöarna 0–0
Mästerskapsmeriter:
Åttondelsfinal VM 2006
Kvartsfinal EM 2004

Liten, klen och petad från pojklaget. Länge såg Christian Wilhelmssons fotbollshimmel mörk ut. Men under tonårstiden blommade han ut till den bollkonstnär som svenska folket lärt känna igen som ”Chippen”.

Historien började i Mjällbys juniorlag där Wilhelmsson snabbt gjorde succé. Svårigheterna i pojklaget förbyttes i fin bollteknik och fräcka finter.

Det dröjde inte många säsonger förrän han fick vara med och rädda Mjällbys A-lag kvar i division 1.

Anbud från norskt håll
Efter säsongen 1999 var det dags för uppgradering. Den relativt okände Wilhelmsson fick ett anbud från norska toppklubben Stabaek – och nappade.

Redan under juniorlagstiden gick han över från rollen som anfallare till offensiv yttermittfältare. Men även åren i Norge blev en tid för utveckling av spel och teknik. I Stabaek upptäckte han på riktigt sin snabbhet, såväl i spelet med som utan boll.

Wilhelmssons landslagsdebut skedde 2001 i en landskamp mot Färöarna. Tillsammans med Zlatan var han en av de unga talanger som skulle prövas i landslagssammanhang. Nog fanns kvalitéerna, men det skulle dröja ytterligare innan han etablerade sig på riktigt bland de blågula.

Stor profil i Belgien
2003 bar flyttlasset till Bryssel (). I belgiska klubben Anderlecht blev han snart en stor profil. Trixandet med bollen fortsatte både på planen och hemma i vardagsrummet. Målskyttet lämnade däremot en del att önska.

Redan första säsongen med Anderlecht blev Wilhelmsson belgisk mästare. Möjligen inspirerad av det gick han mot sitt riktiga genombrottsår – 2004.

Under EM i Portugal slog han igenom på riktigt och blev ”Chippen” med svenska folket såväl som de belgiska fansen.

I öppningsmatchen mot Bulgarien byttes ”Chippen” in och låg bakom det svenska 3–0-målet. Efter det fick han starta mot Italien och hoppade in med 20 minuter kvar i gruppspelsmatchen mot Danmark.

Målskytt i straffdramat
Kvartsfinalen mot Holland utvecklades sedan till ett nervkittlande straffdrama. ”Chippen” satte den femte straffen och sköt definitivt in sig på en landslagsplats.

I sjätte straffrundan missade dessvärre Olof Mellberg – och Sverige gjorde sorti ur EM.
()

Efter mästerskapen i Portugal har hans popularitet i Anderlecht bara ökat, liksom kraven på hans spel. Han räknades snart som en nyckelspelare i laget.

Inte oväntat började proffsrykten surra och ett tag var Tottenham i ropet. Men Wilhelmsson har blivit kvar i Belgien.

Inför VM i Tyskland är han en av sex spelare som deltagit i samtliga tio kvalmatcher.

Resultatet i VM-kvalet är två mål och ett gryende hopp hos fansen om nya framgångar i internationella sammanhang. Och nya fräcka finter, förstås.

Han inledde VM lovande med en fin första halvlek mot Trinidad/Tobago. Sedan föll han tillbaka och försvann allt mer från händelsernas centrum.

Efter VM värvades han till franska Nantes, men där lyckades han inte alls. I landslaget stängdes ”Chippen” av efter en sen utekväll i Göteborg. Väl tillbaka gjorde han det avgörande målet mot Island i EM-kvalet.

Men så plötsligt i januari 2007 slog nyheten ner som en bomb. Roma, topplag i den italienska serie A, värvade Christian Wilhelmsson.

Där fick han en hel del speltid under våren utan att göra den där stora succén och till hösten 2007 flyttade han till England och Bolton.

Men han hade ingen större lycka i den engelska klubben och i slutet av januari lånades han ut till spanska La liga-laget Deportivo La Coruna.

Där har han gjort stor succé och varit en bidragande faktor till att laget gjort en uppryckning. När Wilhelmsson kom låg Deportivo i botten men slutar säsongen som ett stabilt mittenlag.

Skadad i EM
Wilhelmsson gjorde en mycket bra match i EM-premiären 2008 mot Grekland, fram till den 75:e minuten. Då drabbades han av en bristning i baksidan av låret. ”Chippen” var tvungen att bryta matchen och kunde inte spela något mer i turneringen.

Till Saudiarabien - och ny skada

I början av augusti 2008 avslöjas att Wilhelmsson är klar för saudiska topplaget Al Hilal. Kontraktet sträcker är på fyra år och ”Chippen” kostade cirka 18 miljoner kronor.

Wilhelmsson spelade från start i träningsmatchen mot Frankrike, men på träning inför första VM-kvalmatchen mot Albanien var oturen åter framme. Och återigen var det en muskel i baksidan som brast.

Han fanns med i kvaltruppen under våren men hamnade utanför inför Ungern-matchen i september.

Mikael Kulle
Martin Hedberg

radiosporten@sr.se