Bakgrund: Fredrik Ljungbergs karriär

Radiosporten ger dig Fredrik Ljungbergs karriär i text, ljud och bild.

Klubbar:
Halmstads BK -1998
Arsenal FC 1998-2007
West Ham United 2007-2008
Seattle Sounders 2008-2010
Chicago Fire 2010-2011
Celtic 2011
Shimizu S-Pulse 2011-2012
Födelsedatum: 1977-04-16
Längd: 176 cm

Landskamper/Mål: 75/14
Debut:
24/1 1998 USA-Sverige 1-0
Mästerskapsmeriter:
Ut i gruppspelet 2008
Åttondelsfinal VM 2006
Kvartsfinal EM 2004
Åttondelsfinal VM 2002
Ut i gruppspelet EM 2000

Fredrik Ljungberg slog igenom 1997 i ett Halmstad som han hjälpte till SM-guld. Hans riviga mittfältsspel gav honom chansen i landslaget följande vår och mot Danmark i slutet av maj gjorde han sitt första mål i Blågult. Sedan dess har han varit självklar i den svenska startelvan.

I september 1998 väntade England på Råsunda i EM-kvalet. Det skulle bli Fredrik Ljungbergs stora show. Han dominerade matchen och överglänste de engelska proffsen. Mest minnesvärd var hans brytning av och bollstöld från Darren Anderton.

Då dyraste svensken
Strax därefter betalade Arsenal 40 miljoner kronor för Fredrik Ljungberg, just då den största summan någonsin för en svensk fotbollspelare. Och hans engelska debut blev en total succé. Som inhoppare gjorde han mål när dåtidens giganter Manchester United besegrades.

Landslaget tog sig till EM 2000 mycket tack vare Fredrik Ljungberg men väl där ville det inte lossna för vare sig laget eller Arsenalmittfältaren.

Bra klubblagsår
2002 blev ett bra år för Fredrik Ljungberg, i klubblaget. Arsenal vann både ligan och FA-cupen och Ljungberg medverkade aktivt till framgångarna. Inte sällan gjorde han mål efter djupledslöpningar och pass från Dennis Bergkamp.

Fredrik Ljungberg fick nu också utmärkelsen Guldbollen.

VM-slutspelet, landslagsårets höjdpunkt, blev däremot inte någon succé för Fredrik Ljungberg. Han var skadad, spelade ändå, men var inte sitt riktiga jag. Hans bästa insats var målpassen till Henrik Larssons 1-1-mål mot Nigeria.

 Mest uppmärksammat blev hans bråk på träningen med Olof Mellberg efter en hetsig närkamp.

Skador är annars något som förföljt Fredrik Ljungberg. Hans utmanande spelstil gjorde att han drabbades av över 20 skador mellan 1999 och 2005.

Bättre i Arsenal än i landslaget
Han drabbades av måltorka i landslaget och hans insatser där motsvarade inte klassen han visade i Arsenal. Han klagade på för mycket höga bollar i Blågult. När han väl gjorde mål igen, mot San Marino i juni 2003, var det hans första i landslaget på fyra år.

Men i Arsenal presterade han på en jämn hög nivå. 2003 vann laget FA-cupen och 2004 blev det ligaseger.

Väl i EM 2004 lossnade det för landslagsspelaren Fredrik Ljungberg. Han gjorde Sveriges första mål mot Bulgarien och visade 1998-klass genom hela turneringen. I kvartsfinalen mot Holland träffade han stolpens insida i förlängningen.


Effektiv i VM-kvalet
I det senaste VM-kvalet spelade han alla matcher och gjorde hela sju mål.

Under en period verkade det som om det vänt, med starkare spel för Sverige än för Arsenal, där han haft problem med målskyttet.

Men så under våren 2006 fick både Arsenal och Fredrik Ljungberg ihop sitt spel och laget tog sig ända till Champions League-final mot Barcelona. Inte minst tack vare Fredrik Ljungbergs uppoffrande mittfältsspel.

I VM var han den ”Superswede” som gjorde bäst ifrån sig. Med målet mot Paraguay som absoluta höjdpunkt.

Efter VM fick Fredrik Ljungberg ta över lagkaptensbindeln och han stod för stabila insatser under höstens EM-kval.

Men skadorna förföljde honom under säsongen och i klubblaget blev det inte mycket speltid under vintern. Det spekulerades till och med i att Arsenal ville göra sig av med honom.

Men så blev det inte och under våren spelade han en del, men skadorna fortsatte att sätta käppar i hjulet för den före detta HBK-aren.

Proffskarriär i USA

Under sommaren 2007 blev det klart att han skulle lämna Arsenal för lokalkonkurrenten West Ham.

 Där hade han, som vanligt, problem med skador och fansen var inte nöjda med det dyra nyförvärvet som inte förmått höja West Ham. I augusti 2008 meddelade West Ham och Ljungberg att de bestämt sig för att bryta kontraktet. I slutet av oktober samma år  för amerikanska klubben Seattle Sounders. Inför årets säsong gick han till Chicago Fire.

Efter EM 2008 meddelade Ljungberg att han gjort sin sista landskamp. I EM åkte Sverige ut efter att ha förlorat sista gruppspelsmatchen mot Ryssland.

I december 2010 var Ljungberg på plats i Skottland och tränade med Celtic. Han skrev på men gjorde ingen större succé.

Sedan bar det av till Japan och Shimizu S-Pulse.

Och nu 2012 har han gjort sitt på fotbollsplan.

Martin Hedberg
martin.hedberg@sr.se

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se