Mittfältare: Kim Källström - karriär

Klubb: Lyon
Tidigare klubbar:
Sandviken 1989-1990
Partille 1990-1996
Häcken 1997-2001
Djurgården 2002-2003
Rennes 2003-2006
Lyon 2006-
Födelsedatum: 1982-08-24
Längd: 185 cm
Vikt: 85 kg

Landskamper:
Debut:
1/2 2001 Sverige–Finland 0–1
Mästerskapsmeriter:
Åttondelsfinal VM 2006
Kvartsfinal EM 2004
Gruppspel EM 2008

Bättre än de flesta i Partille som sjuåring – nu proffskarriär med stjärnglans i Lyon. Kim Källström har lyckats i fotbollskarriären. Bakom framgången finns en riktig fotbollsfamilj.

Pappa och tränare Mikael är en drivande motor. När ledarplatsen i Häcken kallade Mikael bytte familjen Källström Sandviken mot Göteborg. För sjuårige Kim betydde det spel med Partille och ett liv runt Häckens fotbollsvärld.

En frispark från Partilles pojklag fanns Häckens juniorlag. Pappa fanns naturligtvis i bakgrunden när Kim började spela som 14-åring. Det var stenhård träning som gällde.

Två års tillväxt på juniornivå betalade sig bra. 1999 var det upp till bevis för lärlingen Källström. Häckens A-lag hade åkt ner i division 1 och var hungriga på en snabb returbiljett. 

Lysande allsvensk debut
Laget lyckades med sin plan och kunde det nya millenniet åter titulera sig allsvenskt. Någon klang- och jubelfestival blev det dock inte för klubben placeringsmässigt, men väl för Källström.

Resultatet blev mål efter en minut i lagets allsvenska öppningsmatch och utnämning till årets nykomling vid säsongens slut. Starten kunde knappast ha blivit bättre. 

Efter två säsonger var det tack och adjö. Häcken föll ur och Källström föll bort. Göteborg byttes mot Stockholm. Ett beslut som var guld värt.

Mästare i Stockholm
Tiden med Djurgården blev framgångsrik. Laget vann pokalen 2002 samt 2003 och svenska cupen en gång.

Andra säsongen nalkades Källström stjärnstatus. Mittfältaren med det hårda skottet fick också mer tid i landslaget.

I kvalet till EM var han inte ordinarie, men fick göra några inhopp och ett par matcher mot San Marino från start. Då ordnade Källström bland annat ett straffmål.

Sverige hittade fram till EM 2004 och Källströms första mästerskapsturnering. Facit blev inhopp i varje match och straffsparksdramatik mot Holland. Källström var först av blågula straffskyttar och fick fullträff.

Kvartsfinalen hamnade dessvärre inte på svenskhistoriens pluskonto. 

Proffsspel i Frankrike
Källströms allsvenska prestationer summerades till 36 mål på 75 matcher. Efter två raka guld signerades ett proffskontrakt med Rennes. ()

Flytten till universitetsstaden gick över förväntan. Källström trivdes direkt och etablerade sig snabbt i den franska ligan.

Årets säsong har börjat tufft. Rennes spel ville inledningsvis inte fungera som planerat. Vändningen för laget kom i februari med åtta raka segrar. Nu jagar man en plats i Champions League.

Den blågula konkurrensen om en plats från start har alltid varit hård för Källström. Han har beskrivits som en evig inhoppare. Elfsborgaren Anders Svensson är en av anledningarna till det.

Själv har han aldrig klagat över att inte varit given i någon startelva. Men ambitionerna finns. Det var bland annat därför Djurgården byttes mot Rennes. För att han ständigt ska bli bättre.

I VM fick han inte starta mot Trinidad/Tobago men kom in och höll sedan platsen som offensiv mittmittfältare. Fick sitt slutliga landslagsgenombrott i den viktiga segermatchen mot Paraguay i Berlin.

Under hösten gjorde han stabila insatser för den franska storklubben Lyon. Om han inte spelade från start så fick han hoppa in.

I EM-kvalet gjorde han Sveriges enda mål borta mot Lettland. Fick trots det inte starta i hemmamatchen mot Spanien. Något han tog revansch på med sitt 1-1-mål mot Island dagarna därefter.

Bänknötare i EM
Med Tobias Linderoth skadad trodde de flesta att Kim Källström skulle bilda mittfältspar med Anders Svensson i EM 2008. Så blev det inte.

Istället fick Daniel Andersson chansen och eftersom han gjorde bra ifrån sig blev det inga matcher från start för Källström i turneringen.

När Sverige mötte Frankrike i första träningsmatchen inför VM-kvalet i augusti 2008 fick Källström en fri roll på mittfältet i en 3-5-2 uppställning.

Kim gjorde succé och spelade fram till ett mål samt ordnade fram en straff som han själv satte.

I november 2009 stod det klart att Erik Hamrén tog över som förbundskapten efter Lars Lagerbäck och efter ett misslyckat kval till VM 2010. Källström gjorde mål i segermatchen mot Malta, men vad hjälpte det? Källström cementerar sig däremot på Lyons mittfält och gör fyra mål.

Sommaren 2010 drog kvalet till EM 2012 igång. Inget mål för Källström, men en fin start för blågult med två segrar, Ungern och San Marino, samt förlust mot Holland med 1-4.

2011 kan bli Källströms landslagsår. Med tre mål i EM-kvalmatcher, mot Finland, San Marino samt ett läckert  i segermatchen mot Holland visar han klass.

Mikael Kulle
mikael.kulle@sr.se