Mittfältare: Niclas Alexandersson - karriär

Klubb: IFK Göteborg
Tidigare klubbar:
Vessigebro BK -1987
Halmstads BK 1988-1995
IFK Göteborg 1996-1997
Sheffield W 1997-2000
Everton FC 2000-2004
(West Ham Utd FC 2003)
Födelsedatum: 1971-12-29
Längd: 181 cm
Vikt: 75 kg

Landskamper:
Debut:
10/11 1993 Österrike-Sverige 1-1
Mästerskapsmeriter:

Åttondelsfinal VM 2006
Åttondelsfinal VM 2002
Ut i gruppspelet EM 2000

Han var en spelare som man började höra talas om i de olika juniorlandslagen. Han och Niklas Gudmundsson var de där lovande spelarna från Halmstad.

Redan tidigt 90-tal var Niclas Alexandersson en tongivande mittfältare för hallänningarna. A-landslagsdebuten kom 1993 på hösten mot Österrike i en betydelselös VM-kvalmatch, men till VM i USA sommaren därpå var han aldrig påtänkt.

Via Blåvitt till proffslivet
1996 värvades han av IFK Göteborg och där blev det både SM-guld och Champions League-spel, vilket gav honom proffskontrakt i engelska Sheffield Wednesday.

I kvalet inför EM 2000 var Niclas Alexandersson en av de viktigaste  spelarna i det svenska landslaget. Målskytt flertalet gånger bland annat i bortmatchen mot Luxemburg, där Alexanderssons 1-0 var det mål som gjorde att EM-platsen säkrades.

Efter det misslyckade EM-slutspelet fortsatte Alexanderssons proffskarriär i Everton. För första gången i sin karriär hade han stundtals svårt att ta en plats i sitt klubblags startelva.

Men i landslaget fick han fortsatt förtroende. Förbundskaptenerna testade honom bland annat som ytterback, tack vare hans defensiva styrka och passningssäkerhet. Men experimentet lyckades inte fullt ut.

Kanonen mot England
I VM 2002 startade Niclas Alexandersson premiären mot England som höger yttermittfältare. Efter en svag svensk första halvlek var det många som kritiserade Alexandersson hårt. Ut med honom – skreks det i stugorna. Men han gav kritikerna svar på tal.

En bit in i andra halvlek snappade han upp en förlupen boll, drev fram mot det engelska straffområdet och pangade in kvitteringen med ett hårt vänsterskott. Plötsligt var han allas favorit.

Det starka vänsterskottet var ingen tillfällighet. Pappa Lennart som själv spelat fotboll hade haft en svag vänsterdoja. För att historien inte skulle upprepa sig knöt han fast Niclas högerfot i dennes gåstol. På så sätt tvingades den blivande VM-hjälten träna upp sin vänster.

Slutet på landslagskarriären
Efter VM fungerade proffslivet i Everton allt sämre för Niclas Alexandersson, han blev utlånad till West Ham.

Det här påverkade hans landslagsspel. I februari 2003 i förlustmatchen mot Tunisien gjorde han vad han själv trodde var sin sista landskamp. Men så blev det inte.

För 2004 flyttade han hem till IFK Göteborg och mötte en ny vår som spelare. Hans sargade självförtroende blev allt bättre tack vare all speltid och i augusti samma år, inför träningslandskampen mot Holland, ringde Lars Lagerbäck igen. Sedan dess har Niclas Alexandersson varit ett självklart namn i landslagstruppen.

Under VM fick han förtroendet som högerback och han var en av de som kom undan med hedern i behåll.

Veteranen Alexandersson fick fortsatt förtroende i landslaget under hösten och våren. Han nickade fram bland annat fram till Johan Elmanders 1-0 mål borta mot Nordirland.

Sedan blev det inte så många fler matcher i EM-kvalet för honom.

Missade upplösningen
Han spelade 0-0-matchen hemma mot Danmark, men drabbades av en skada i allsvenskans slutskede och missade upplösningen både där och i landslaget.

Våren 2008 inleddes även den lite knackigt på grund av skador och migrän om vartannat.

Men lagom till EM-premiären mot Grekland fanns han med i startelvan på sin högerback men efter 74 minuter blev han skadad och byttes ut mot Fredrik Stoor. Det här skulle visa sig bli Niclas Alexanderssons sista insats i landslaget.

Martin Hedberg
martin.hedberg@sr.se