Anfallare: Johan Elmander - karriär

Klubb: Toulouse
Tidigare klubbar:
Holmalund -1998
Örgryte 1999-2000
Feyenoord 2000-2002
Djurgården 2002-2003
NAC Breda 2003-2004
Brøndby 2004-2006
Födelsedatum: 1981-05-27
Längd: 188 cm
Vikt: 84 kg

Landskamper: Debut:
13/2 2002 Grekland-Sverige 2-2
Mästerskapsmeriter:
Åttondelsfinal VM 2006

Johan Elmander fick länge stå i skuggan av ett konkurrensutsatt svenskt anfall. Men under 2006 tog han ett avgörande steg.

Resan till sin nuvarande klubb Toulouse började tidigt. När han som 17-åring skulle lämna moderklubben Holmalund var anbuden flera. Många såg honom som en av de största europeiska talangerna.

Av klubbar som Aston Villa, Barcelona och IFK Göteborg valde Elmander – Örgryte. Debuten i högsta serien gick mer än godkänt. Elmander gjorde två mål och spelade fram till sex när Örgryte slutade fyra i serien.

Proffs för 25 miljoner
Göteborgslaget lyckades hålla kvar det unga anfallslöftet ytterligare en säsong. Sedan blev ropen utomlands för höga.

Elmander skrev på proffskontrakt med holländska Feyenoord. Övergångssumman skrevs till 25 miljoner.

Omställningen från Sverige gick inte smärtfritt. I Feyenoord var konkurrensen benhård och mycket speltid knappast en bjudvara. Att laget var bra rådde däremot inga tvivel om.

Några av Elmanders bästa minnen från Feyenoord blev UEFA-cuptiteln 2002 och spelet i Champions league.

I februari 2002 fick han göra landslagsdebut. VM-mästerskapet i Japan/Sydkorea låg inom räckhåll, men Elmander hamnade strax utanför truppen. Konkurrensen var för stor.

Från bänk till guld
Feyenoords framgångar till trots var Elmander trött på att inte platsa. Han kände att han inte fick chansen på riktigt i Holland.

Till säsongen 2002 lånades han ut till Djurgården. Tillbaka i Sverige blev han åter framgångsrik. En lyckad säsong i Stockholm kröntes med ett SM-guld och ett Feyenoord som kallade honom tillbaka. ()

Efter mästarinsatsen blev det ytterligare ett år som utlånad – i holländska NAC Breda. Säsongen blev ingen succé och Elmander var villig att röra på sig. Bort från Holland.

Han värvades till köpenhamnslaget Brøndby där en spetsanfallare behövdes. () Efter en inledande skadeperiod började läget se ljusare ut igen. Elmander utvecklades i sitt spel och förbättrade flera kvalitéer. Från att vara en typisk framspelare började han närma sig rollen som målskytt.

Under första året i Danmark gjorde han en viktig insats i U21-landslaget. Elmander var en nyckelspelare när U21-EM i Tyskland slutade med en semifinal.

Viktig pusselbit i Danmark
Framgångarna i U21 och Brøndby blåste liv i nya övergångsrykten. Men Elmander trivdes bra i Köpenhamn. Med ett aktat skytte, fysiskt starkt spel och förmågan att skapa utrymme på plan var han väl behövd i laget.

Säsongen 2004/2005 skördade klubben dubbla danska framgångar. Elmander var delaktig i såväl ligaguldet som cuptiteln.

Nu hade han vunnit mästerskap i Danmark, Sverige och Holland. Men ännu saknades landslagsmeriter.

Mest snopen blev han över att bli avställd EM i Portugal 2004. Tommy Söderbergs negativa besked dagen innan truppen presenterades innebar stor besvikelse.

I kvalet till VM har han fått spela två matcher. I förlustmatchen mot Kroatien blev han inbytt utan att lyckas påverka den 1-0-ledning kroaterna spelat till sig.

Hemmamatchen mot Malta blev desto roligare. ()Elmander byttes in 78:e minuten och tog bara tre minuter på sig innan fullträffen var ett faktum. Han fastställde därmed slutresultatet till 6-0. ()

I VM gjorde han två pigga inhopp mot Paraguay och England stärkte sina landslagsaktier inför fortsättningen och på proffsmarknaden.

Och hösten 2006 innebar hans stora genombrott på den internationella scenen. Succé i klubblaget Toulouse och även i landslaget med målet mot Spanien på Råsunda som höjdpunkten.

Succén fortsatte i Toulouse och i förlustmatchen mot Nordirland gjorde han Sveriges enda mål.

Mikael Kulle,
Martin Hedberg
radiosporten@sr.se