"Äkta glädje och oäkta italienare"

Det är inte ofta som resultat från asiatiska mästerskapen är kvällens huvudnyhet i Sverige! Svårt att inte unna människor från Irak lite glädje och stolthet i tillvaron. Kul att få se lite sköna glädjescener som dessutom såg helt äkta ut.

Annars har jag länge funderat över traditionen att ”fira” idrottssegrar vid fontänen på Sergels Torg. What’s the deal? Så vitt jag minns var det något som startade vid VM 1994 och som då var en kul grej några nattsuddare kom på och sågs som lite exotisk. Numera känns det mest tragiskt.

Jag kan ha fel, men jag tycker det känns som att när Sverige vinner till exempel VM-guld i hockey så tjänar det mest som en förevändning för folk från typ Märsta att få ta den nypolerade bilen in till city och om man skriker och tutar tillräckligt högt kanske man får se sig själv flimra förbi på TV4 Stockholm nästa förmiddag då man egentligen skulle vara i skolan...

Droppen var ändå förra sommaren när Italien vann VM-guldet. Jag var inne i stan efter matchen och trodde inte mina ögon när jag passerade Sergels Torg.

Jag kan lova att inte ens 15% av ”firarna” hade någon som helst koppling till Italien annat än att man säkerligen äter en pizza då och då. Men ett jäkla liv var det, framför allt när en TV-kamera var i närheten.

Kul att se de irakier som mitt i all bedrövelse och förtvivlan deras liv säkerligen präglas av igår fick vara glada för åtminstone en kväll. På riktigt.

(30 juni)
Richard Henriksson
fotboll@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista