"En gång var jag nästan gay"

Förra veckan ägde som ingen kan ha missat Pridefestivalen rum i Stockholm.

”Temat” detta år har förutom det sedvanliga ”Kiviks marknad i regnbågsfärger” (Hail Roger Wilson!) varit idrott och hbt-frågor. Som vanligt och sig bör står då fotbollen i fokus.

Några frågor som man ofta får ställda till sig av folk utifrån är: Varför finns det inga öppet homosexuella fotbollspelare i Sverige? Är omklädningsrum fritt forum för homofobi?

Mina reflektioner och erfarenheter är som följer: Jag har aldrig spelat i samma lag som någon som varit öppet homosexuell.

Jag har förvisso heller aldrig frågat någon om det. Men, jag har heller aldrig varit med om att i något lag efter p12 någon använt ”skällsordet” bög.

Inget ont om Glenn Hysén, men jag får en känsla av att han inte riktigt har koll på nutidens generation av fotbollspelare förhåller sig till homosexuella människor.

Vad jag förstår av hans tal och intervjuer så målar han upp en bild av att i omklädningsrum sitter folk och bräker ur sig homofobiska kommentarer till höger och vänster.

Jag har handen på hjärtat aldrig upplevt något sådant och hade jag gjort det skulle jag be den spelaren dra åt h-vete alternativt Kamratgården 1982.

När jag tänker efter så är nog det närmaste jag stött på en homosexuell relation inom fotbollen: jag själv och min ej fotbollspelande kamrat Einar.

Låt mig förklara innan någon slänger sig på telefonen (Hej Mamma!). År 2001 åkte vi på träningsläger till Gran Canaria med Djurgården.

Den sista veckan var familjer och respektive välkomna ner på klubbens bekostnad. Jag och min gode vän Einar, två straighta snubbar då utan flickvänner (vi är också dead ugly...) kom på den geniala idén att han ju kunde få en soft vecka i solen free of charge om vi bara hävdade oss vara ett homosexuellt par! Vattentät plan, vi skulle ju knappast tvingas att bevisa vår ”kärlek” i utbyte mot biljett...

Jag minns inte riktigt varför vi fegade ur men jag antar att vår höga moral och bultande blårandiga hjärtan inte ville blåsa DIF på pengar.

Men visst hade det varit ironiskt om allsvenskans första gayspelare bara visat sig vara en scam för en gratis trip till Kanarieöarna!”

(8 augusti)
Richard Henriksson
fotboll@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista