"Håll i bollen Elfsborg"

Hur ska Elfsborg kunna rubba Valencia? Sannerligen inte lätt. Tror dock att det som så ofta är en fördel att börja borta. Ett hyfsat resultat ikväll mot ett Valencia som än inte spelat några tävlingsmatcher denna säsong borde inte vara en omöjlighet.

Jag tror att nyckeln ikväll för boråsarna blir bollinnehavet. Att springa och jaga ett bolltrillande Valencia i nittio minuter tror jag inte kommer att hålla.

Spanjorerna brukar ha ett grymt tempo i sitt passningsspel och är bra på att hålla bollen inom laget i väntan på luckor och misstag hos motståndarna. För såna brukar uppstå när man jagat sig trött.

Därför tror jag att det blir viktigt för Elfsborg att våga och klara hålla bollen inom laget när man erövrar den.

Valencia kommer nog inte att tokpressa högt upp i banan så det gäller att inte stressa upp sig utan kontrollerat och tidsvinnande behålla bollen i de egna leden.

Det kanske låter lätt men det brukar ofta vara detta som skiljer spelare på internationell nivå och till exempel allsvenska. Mot lag som Valencia straffas man dessutom betydligt hårdare och oftare vid bolltapp än i Sverige.

Elfsborg har Allsvenskans överlägset bästa passningsspel, så jag hoppas de vågar lita på det ikväll även mot en på pappret bättre motståndare.

(14 augusti)
Richard Henriksson
fotboll@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".