Greder Duncan: "Sol.... var är du?"

”Nu har himlen försvunnit helt. Chengdu var en plats där det visserligen regnade mycket men man ändå såg solen vid ett par tillfällen.”

Efter en otroligt strulig resdag där hela svenska journalistkåren tillsammans med landslaget fördes ut från Chengdu-flygplatsens gate C 1 till ett i princip stängt hotell för att sitta på en trappa i fyra timmar har vi nu kommit till

Tianjin där jag på morgonen när jag tittar ut ser en jämnbeige sörja där man annars brukar se himmel däruppe och mark därnere. En blandning av sand och smuts från luften färgar skorna när man knatar omkring på Tianjins milsbreda Boulevarder.

Trafiken är annorlunda men inte mindre livsfarlig. Bland höghus som aldrig blev fädigbyggda utan står som rostande stålskelett finns lyxaffärer och jättelika rörliga TV bilder på husfasader i härlig blandning med rivningstomter och lera. Bladerunner har blivit verklig.

Harrison Fords släpiga berättarröst ekar i mitt huvud. Luften är tjock och luktar illa. Kinas miljöproblem är ganska stora känns det som och man undrar om våra lågenergiglödlampor kommer rädda världen om man inte gör nåt åt detta.

Med hes röst och igentäppt näsa...

Tidigare bloggar:

Annika Greder Duncan, Chengdu

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista