1 av 2
Nordkorea gick vidare från gruppen trots förlusten mot Sverige.
2 av 2

VM över trots blågul seger mot Nordkorea

Sverige hade behövt vinna med tre mål över Nordkorea och 2-1-segern, efter två mål av Lotta Schelin, räckte inte för avancemang från gruppspelet i fotbolls-VM.

 
 

De klev av planen med en återupprättad heder och en 2-1-seger mot ett av VM-gruppspelets starkaste lag, Nordkorea. Det räckte dock inte den här gången. För Sveriges damlandslag är fotbolls-VM över.

Svensk seger – men för få mål
Det var en seger utan någon större glädje. Den här gången hade det behövts mycket mer, en seger med tre mål i stället för ett. Då hade Sverige spelat kvartsfinal mot Tyskland i Wuhan i helgen. Det gör nu Nordkorea.

För svenska damlandslaget är VM över, och på onsdag sätter man sig på flyget hem till Sverige och en grå vardag igen, förvisso med en stark avslutning men med ett problem: För ett lag med medaljambitioner kom den alldeles för tidigt.

När mästerskapet för svensk del kunde sammanfattas efter blott en vecka var det positiva att Sverige under tisdagens match på den vackra Olympiastadion i det fula Tianjin hade gjort sin absolut starkaste insats i detta VM.

Pressade svenskor kämpade
Det var en kämpaanda, en beslutsamhet och viljestyrka som inte funnits under större delen av VM. En knuten näve för att visa omgivningen att man inte ville ge upp.

Pressade att inte bara vinna utan vinna stort satte Sverige en offensiv som gav resultat efter fyra minuters spel. Therese Sjögran, den här kvällen förflyttad till högerkanten, slog ett inlägg som Lotta Schelin kunde nicka in till 1-0.

Sverige gav sedan inte upp, trots Nordkoreas kvittering på ett underbart skott från Ri Un Suk i 22:a minuten. Sverige behövde då återigen tre mål.

Schelin gav Sverige nytt hopp
Man fick till slut ytterligare ett, åter genom Lotta Schelin som frispelades i den 54:e minuten av Victoria Svensson.

De sista 30 minuterna blev sedan en massiv press från svensk del, framför allt med hjälp av Victoria Svensson. Hon hade en rad chanser, dock utan att kunna göra ännu ett VM-mål i sin karriär.

Men varken segern mot Nordkorea eller smogen i Tianjin kunde dölja det faktum att VM i Kina blev Sveriges sämsta genom tiderna.

Det gör också att man troligtvis kommer att tvingas att spela ett ovisst kval för att över huvudtaget få ta sig till nästa stora mästerskap - OS i Peking.

VM damer, Grupp B:
Nordkorea-Sverige 1-2 (1-1)
0-1 Lotta Schelin (4), 1-1 Ri Un Suk (22), 1-2 Lotta Schelin (54).

Varningar, Nordkorea: Kim Yong Ae, Jon Myong Hui.
Varningar, Sverige: Frida Östberg, Lotta Schelin.
Domare: Christine Beck, Tyskland.
Publik: 33 196 (Tianjin).

Nordkorea (4-4-2): Jon Myong Hui - Song Jong Sun, Kong Hye Ok, Sonu Kyong Sun, Om Jong Ran - Kim Kyon Hwa (Hong Myong Gum 56), Ri Un Suk, Ri Un Gyong, Kil Son Hui (Kim Ok Sim 85) - Kim Yong Ae (Jong Pok Sim 60), Ri Kum Suk.

Sverige (4-4-2): Hedvig Lindahl - Anna Paulsson (Sara Johansson 69), Hanna Marklund, Karolina Westberg, Frida Östberg - Therese Sjögran, Nilla Fischer, Victoria Svensson, Caroline Seger - Lotta Schelin, Hanna Ljungberg (Sara Thunebro 40, Therese Lundin 89)

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista