Fritt fram för utländska fotbollsspelare

Från och med nästa år kommer svenska fotbollsklubbar, med mycket stor säkerhet, att kunna spela med ett obegränsat antal spelare från länder utanför EU.

Just nu finns en regel som säger att högst tre spelare från länder utanför EU får användas i matcher i Sverige. Den nya regeln med en obegränsad mängd icke-EU-spelare är en anpassning till EUs lagar.

De som tycker att det är en dålig idé menar mest att det finns en stor risk att utländska spelare får spela i stället för unga svenska talager, och på sikt skulle det då vara dåligt för svensk landslagsfotboll.

Jörgen Lennartsson kritisk
En av de kritiska är U21-landslagets förbundskapten, Jörgen Lennartsson.

– Det känns oroväckande, jag tror att nackdelarna överväger fördelarna i den här frågan. Jag är för att klasspelare spetsar Allsvenskan, men får vi in fler av de sämre utländska spelarna känns det inte positivt, säger Jörgen Lennartsson till Radiosporten.

Jörgen Lennartssons förslag till problemlösning är att göra som de gjort i England, där klubbarna gått samman och kommit överens om att begränsa antalet icke-EU-spelare.

Christian Olsson
christian.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista