"Snälla experter, sluta berätta hur det kommer att gå"

Publiken buar och motståndarna pratar efteråt om att matchen var deras sämsta under hela säsongen. Det börjar bli en riktigt trevlig vana nu, och kan vi fortsätta så här tror jag att vi kan greja nytt kontrakt.

Mot Helsingborg var vi helt klart värda tre poäng och jag kan inte låta bli att gräma mig över min nick som endast gick någon centimeter utanför Daniel Anderssons stolpe. Börjar bli dags för mig att göra mål snart!

Vi var väl ändå hyfsat nöjda med poängen men dagen därpå tappade DIF poäng mot Trelleborg och så var vi jumbo igen. I och för sig inte oväntat att Djurgårn skulle tappa poäng på Stadion, det verkar inte finnas något topplag i årets allsvenska som klarar av att ta chansen att rycka när tillfälle ges.

Inte så otippat resultat med andra ord, något åtminstone vi i BP faktiskt hade på känn när vi joggade i motionsspåret under måndagens träning.

När jag ändå är inne på det här med tips. En fotbollstyckare som jag av någon anledning ständigt återkommer till i bloggen (is it him or me?) lovade häromdagen av någon märklig anledning att han skulle krypa en viss sträcka på knä om Rosenborg skrällde borta mot Chelsea i Champions League.

I söndagens sportspegel som jag såg på hotellet i Helsingborg passade Marie Lehmann över till de två fotbollsoraklerna Chris Härenstam och Thomas Wernersson med orden ”Nu får ni berätta hur Allsvenskan kommer att sluta”.

Dagen efter kunde man på planet hem konstatera att en av kvällstidningarna låtit så gott som samtliga fotbollskunniga på redaktionen berätta vilket lag som kommer sluta på vilken placering.

På samma tidning finns en reporter som tycker det är ett superkul uppslag att inför varje allsvenska berätta hur tabellen kommer att se ut efter sista opmgången och om hans tips mot all förmodan inte skulle gå in lovar han stå på Norra Stå en hel match eller något annat heltokigt och hemskt straff.

När ska sportredaktionerna förstå att en fotbollsexpert definieras av att han eller hon kan se och förklara situationer på planen lyssnarna eller tittarna av olika anledningar inte uppfattar?

Det är inte att vara någon freakin’ Saida som ska gissa en massa resultat hit och dit! Och snälla låt oss aldrig mer behöva se eller höra typ Mats Nyström och Sladjan låtsastjivas med varandra om vilket lag som kommer att vinna någon europeisk liga under slutvinjetten till Fotbollskväll...Ni har ingen aning om det!

(19 sep)
Richard Henriksson
fotboll@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista