Tungt utanför och på plan för Dif.

Degerfors drabbat av ekonomiskt bakslag

Superettanjumbon Degerfors har förlorat ett utdraget skattemål, som kan få långtgående konsekvenser för idrottssverige.

Degerfors har dömts att betala över en miljon kronor i utebliven moms för spelarköp som gjordes 1994-1997.

Tidigare har länsrätten och kammarrätten gått på klubbens linje. Regeringsrätten slår fast att Degerfors IF inte kan betraktas som näringsidkare och därmed kan klubben heller inte befrias från moms.

Spelarköp likställs med kommersiell verksamhet
Spelarköp från utlandet ska följa samma svenska skatteregler som vilken annan kommersiell verksamhet som helst enligt regeringsrättens dom. Något som kan få extrema konsekvenser för svensk idrott.

Den framtida följden av domen blir att samtliga importer, oavsett om de kommer från ett EU-land eller inte, per automatik blir 25 procent dyrare eftersom Skatteverket också vill ha sin del av kakan.

Skatteverket kan granska sex år tillbaka
Samtidigt har Skatteverket juridisk rätt att gå tillbaka och kräva in momspengar för utländska värvningar från 2001 till i dag. Momsnotan skulle i så fall sannolikt hamna på mångmiljonnivå för många svenska elitföreningar.

Eftersom ideella föreningar inte har möjlighet att dra av moms, som näringslivet i stort har, innebär förändringen en ren kostnadsökning. De klubbar som drivs i bolagiserad form berörs inte av domen.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista