1 av 2
Brasilien körde över blekt USA.
2 av 2

Fotbolls-VM: Marta sköt Brasilien till final

Brasilien vann med 4-0 över USA i VM-semifinalen efter bland annat två mål av av Umeås Marta. USA åkte på en tveksam utvisning i slutet av första halvlek.

Med två mål låg Marta bakom Brasiliens 4-0-seger över USA i semifinalen och tog laget till VM-final mot Tyskland.

Marta tvåmålsskytt – nu väntar Tyskland
Målen var vackra. Det första betydde 2-0 och var en inbrytning från höger och ett avigt skott som amerikanska målvakten Briana Scurry inte nådde nere vid stolproten.

Det andra var en uppvisning från vänster och in mot straffpunkten, innan hon smällde in 4-0-målet med drygt tio minuter kvar av matchen.

Efteråt var Marta glad och lättad och motiverad att ge Tyskland en match om guldet. Tyskorna har krossat det mesta i sin väg hittills i VM och har en målskillnad på 19-0 efter fem matcher.

Amerikansk ilska över domslut
Efter torsdagens semifinal i Hangzhou hade USA all anledning att känna ilska och besvikelse. Dels på grund av förlusten, dels på grund av det domslut som stängde dörren för USA efter den tuffa inledningen.

I den 45:e minuten, när USA försökte resa sig efter ett snabbt 0-2-underläge, blev amerikanska mittfältsveteranen Shannon Boxx påsprungen bakifrån av brasilianska anfallsstjärnan Cristiane.

Det som såg ut som en olycklig sammanstötning, dessutom med Cristiane som syndabock, bedömde domaren som att Boxx medvetet försökt att stoppa Cristiane, låt vara med ryggen emot brasilianskan.

Uppförsbacke för USA efter utvisningen
Eftersom Boxx dessutom redan hade en varning på sitt konto blev amerikanskan utvisad och i samma stund som Petignat visade upp det röda kortet gjorde Cristiane segergester.

Frågan om USA kunnat vända med Boxx kan amerikanskorna aldrig få svar på. Men motvinden bet hårdare i kinderna efter det märkliga domslutet.

Som om det inte var nog för amerikanskorna var det sedan just Cristiane som sänkte USA definitivt med sitt 3-0-mål tio minuter in på andra halvlek. Marta avrundade därefter med 4-0-målet med drygt tio minuter kvar, Umeåstjärnans andra mål.

Brasilien missade OS-guldet – revansch nu?
Efter OS-silvret i Aten 2004 står Brasilien och Marta nu inför sin andra raka final i ett stort mästerskap. Förra gången var det USA som tog hem OS-guldet. Den här gången väntar det Tyskland som i onsdags slog ut Norge med 3-0 i sin semifinal.

VM damer, semifinal:
USA-Brasilien 0-4 (0-2)
0-1 självmål (21), 0-2 Marta (27), 0-3 Cristiane (56), 0-4 Marta (79).
Utvisning, USA: Shannon Boxx (45).

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista