"90 minuter av sura miner"

”Vaknade tidigt på lördagsmorgonen och bläddrade igenom DN. Läste i sportdelen att Stefan Ishizaki hade feber och inte skulle deltaga i eftermiddagens match.

Trist ur den synvinkeln att vi är gamla dödspolare, och såna är ju alltid kul att träffa. Men herregud vad skönt att slippa tampas med Ishi ute på kanten! Kände direkt att det här skulle göra chanserna till poäng ännu större.

Snacka gamla minnen med Stefan kan jag göra någon annan gång...

Ända sedan jag började blogga brukar folk tjata och fråga om jag inte kan avslöja hur snacket går på planen, vilka som är de största gnällspikarna och så vidare.

Hittills har jag fått göra många besvikna. Sanningen är att åtminstone vad jag hör så brukar stämningen på banan vara rätt så hygglig, och jag har åtminstone inte stört mig nämnvärt på någon motståndare under året.

Det vill säga, fram till gårdagens match.

Herregud, vilket gnälligt gäng regerande svenska mästare vi mötte. Till att börja med gnälldes det på i stort sett varenda domslut, något som jag tycker är fruktansvärt jobbigt att behöva lyssna på i nittio minuter.

Jag kan bara tänka mig hur hur tröttsamt det måste ha varit för Martin Hansson. Att spelare som varit proffs i Premier League och spelat jag vet inte hur många landskamper istället för Kim Källström kan vara på så konstant dåligt humör. Lighten up, mate!

Det skulle tjuras och gapas varenda gång Philip Haglund skulle torka av bollen inför sina låååånga inkast. Första gången jag upplevt att det ledande laget gnäller över att motståndarna tar för lång tid på sig vid fasta situationer.

Dessutom brukar ju Ishizaki alltid ställa sig och torka av bollen när han ska lägga hörnor på Borås Arena, så de borde ju vara vana vid proceduren.

Sedan hade de en mittback som i slutminuterna vid ett inkast utbrister: ”Vilket skitlag, vilka fotbollsmördare! Vad är det här för fotboll? Ni spelar som ett norskt division tre-lag.”

Jag kontrade syrligt med ”Det måste verkligen vara fruktansvärt för en fotbollsartist som du att komma hit och möta ett gäng sopor som oss. Det är verkligen under din värdighet!”.

En minut senare kvitterar vi. Efter matchen går den fantastiska mittbacken direkt in i omklädningsrummet utan att tacka för matchen.

Antar att den var en lång och dyster hemresa för honom och de andra storstjärnorna.

Idag vaknar han upp i en lägenhet i Borås. Somliga straffar Gud med detsamma.”

(30 sep)
Richard Henriksson
fotboll@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista