Healy största hotet mot svenskt slutspel

David Healy är det största och kanske enda hotet mot att Sverige ska bli EM-klart på onsdag. Andreas Isaksson och Petter Hansson berättar om hur han ska tas.

Med 12 mål på 20 skott är Nordirlands anfallare David Healy EM-kvalets överlägset mest effektive spelare. Något som det svenska försvaret fick känna på i Belfast i våras i 2-1-förlusten.

– Det var en stor vinst för oss. Folk trodde att Sverige skulle komma över och sopa banan med oss, men vi är svårslagna på hemmaplan, säger Healy till Radiosporten.

Healy vet vad som gäller på onsdag
– Oavgjort är ett bra resultat mot Sverige, i Sverige. Men om vi ska ta oss till slutspel måste vi vinna på onsdag. Vi har varit nederlagstippade förut och vet hur det är att vara ”under dog”, berättar Healy.

Landslagets mittback är imponerad av den nordirländske anfallaren.

– Det är en duktig fotbolls-spelare, man leder inte EM-kvalets skytteliga för inte. Han är en sådan som dyker upp på rätt plats och har ett bra tillslag, säger Petter Hansson till Radiosporten.

Vad måste man tänka på när man möter en sådan spelare?

– Man måste bevaka honom i 90 minuter och ha bra koll på honom.

som släppte in de två målen i Belfast har naturligtvis också respekt för Healy.

– Det är en duktig forward som dyker upp på rätt ställen och gör många mål men vi måste fokusera på vårat eget spel.

Du som är verksam i England och har koll på spelarna där. Vilka andra förutom Healy är värda att titta extra på i det nordirländska laget?

– Det är ett hårt arbetande lag som har gjort det bra särskilt på hemmaplan där de tagit de flesta poäng. Ett kollektiv där Healy är den klart bästa spelaren.

Martin Hedberg
Kenneth Jansson

radiosporten@sr.se

Fakta: David Healy

Född: 5 augusti 1979
Klubb: Fulham FC
Tidigare klubbar:
Leeds
Norwich
Preston
Port Vale
Manchester United
Aktuell: Han leder EM-kvalets skytteliga med tolv mål och gjorde två av dem mot Sverige i våras. Hans kanske mest kända mål är det mot England 2005.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista