Fokus: Nordirland - ett försvagat lag?

Sedan Nordirland slog Sverige i Belfast i våras har det mesta gått snett för britterna. Förluster mot svaga lag och skador som förminskar lagets chanser på Råsunda. Men så finns ju David Healy.

Nedåtgående formkurva
Inför hösten låg Nordirland otroligt bra till i EM-kvalgrupp F. Tränaren Lawrie Sanchez som hade gjort underverk försvann under sommaren till sitt jobb i Fulham och Nigel Worthington tog över.

Sedan dess har det blivit två raka förluster mot relativt svaga Lettland och Island och nu är en plats i EM-slutspelet inte längre så realistisk.

Det krävs nu seger mot Sverige på Råsunda för att det ska bli tal om en nordirländsk resa till Österrike/Schweiz i sommar.

Skador
Vad som också talar mot Nordirland är att man drabbats av skador.

Keith Gillespie som är Nordirlands mest rutinerade spelare med sina 78 lands-kamper är skadad, liksom Jonathan Evans som till vardags tillhör Manchester United.

Dessutom saknas David Healys anfallspartner från i våras Warren Feeney.

Statistik
Nordirland har mött Sverige två gånger på bortaplan och vunnit en, 1974 och förlorat en 1980.

Lagets bortafacit hittills i kvalet:
Danmark-Nordirland 0-0
Liechtenstein-Nordirland 1-4
Lettland-Nordirland 1-0
Island-Nordirland 2-1

Martin Hedberg
martin.hedberg@sr.se

Sagt om Nordirland

”De är väldigt aggressiva och bra på att fylla på med folk så att kvartar vi in en tiondel av en sekund så är det stor risk att vi får ett baklängesmål.”
Lars Lagerbäck

”De är ganska svåra att spela mot, man ska tappa humöret och bli lite frustrerad. De håller ihop sitt spel bra och så slänger de iväg ett par långbollar”
Fredrik Ljungberg

”Han läser spelet bra, dyker upp när han ska dyka upp och så är han en bra avslutare.”
Lars Lagerbäck om David Healy

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista