"Chippen" riskerar missa nästa EM-kval

Christian Wilhelmsson riskerar att missa nästa EM-kvalmatch. Mittfältaren, som trampade snett mot Nordirland, har skadat ett ledband i ena foten.

När bars ut på bår strax före halvtidsvilan i matchen mot Nordirland var Sverige klart för nästa års EM.

Drygt en timme senare, efter 1-1, var läget ett annat. Plötsligt måste Sverige trots allt skrapa ihop en poäng till, mot antingen Spanien eller Lettland.

Mycket talar för att Wilhelmsson missar båda matcherna, även om det ännu inte står klart hur allvarlig skadan är.

Direkt till sjukhus
Wilhelmsson fick redan under matchen skjuts till sjukhus för undersökning. Läkarna konstaterade att inget är brutet, men hur illa skadat ledbandet är var svårt att bedöma.

Troligtvis är det dock inte helt av.

Wilhelmsson åkte på torsdagen tillbaka till klubblaget Bolton, för en ny undersökning med magnetkamera.

För landslaget är skadan bekymmersam, eftersom det redan står klart att Niclas Alexandersson riskerar att missar matcherna på grund av en spricka i högra vadbenet.

Men även för Wilhelmsson själv kunde tidpunkten varit betydligt bättre.

Ny tränare i Bolton
Inte nog med att han i svenska landslagströjan var mer eller mindre given i startelvan efter Alexanderssons skada.

Dessutom kom på onsdagen en oväntad smäll även i klubblaget, när managern Sammy Lee, som värvade Wilhelmsson till Bolton, med omedelbar verkan slutade.

Tills vidare tar nu klubbens tränaransvarige Archie Knox över laget. Den 60-årige skotten har tidigare bland annat varit förbundskapten för Skottlands U21-landslag, men klev i augusti av för att i stället jobba för Bolton.

Troligen kommer skadan innebära minst två till tre veckors frånvaro för Wilhelmsson. I värsta fall kan det dock bli uppemot sex till åtta veckor.

Hur som helst är nästa kvalmatch, mot Spanien den 17 november, i farozonen.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se