Inför Uefa-cupen: Varning för grekerna

Det blir grekisk afton när Elfsborg och Helsingborg inleder gruppspelet i Uefa-cupen på torsdagen. Bosse Petersson har lång erfarenhet av grekisk fotboll och varnar för motståndet.

Elfsborg ställs mot de grekiska mästarna AEK Aten i Borås och Helsingborg tar emot Panionios. Bosse Petersson, expertkommentator i tv och med stor erfarenhet som fotbollstränare i Grekland, skickar ut en varning till de svenska lagen.

– Framför allt till Elfsborg som jag tror får möta ett riktigt riktigt bra motstånd.

EM-segern betyder mycket
Landslaget vann EM-guld för några år sedan, men både det och klubblagen har tidigare haft problem med bortaspelet.

Det verkar man börja komma tillrätta med nu, landslaget slog senast Turkiet borta i EM-kvalet och Olympiakos slog tyska Werder Bremen borta.

– Det här tror jag har betytt otroligt mycket och det gör att vi ska ha respekt för de två lagen som kommer. Grekisk fotboll går hela tiden framåt, säger Bosse Petersson.

Tuff match för Elfsborg
AEK Aten är enligt honom riktigt bra och är på väg att föra in ett nytt tänkande.

– AEK Aten är det nya och de som formar den nya tiden i grekisk fotboll. Jag tror att Elfsborg har fått en riktigt svår nöt att knäcka, säger han.

Radiosporten
radiosporten@sr.se

Fakta: AEK Aten

Ligan 07/08: AEK leder efter fem omgångar.
Grekiska mästare: 1939, 1940, 1963, 1968, 1971, 1978, 1979, 1989, 1992, 1993, 1994
Kuriosa 1: AEK är det enda grekiska lag som deltagit i de europeiska cuperna 20 år i rad (bortsett från säsongen 90-91 då man var avstängda av Uefa).
Kuriosa 2: AEK åkte ut mot AIK i Champions league-kvalet 1999.
Kuriosa 3: Svenskarna Håkan Sandberg och Louay Chanko har spelat för klubben.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".