Rydströms Kalmar vann 2007 års upplaga av svenska cupen.

Svenska cupen förändras nästa år

För att öka publikintresset förändras Svenska cupen till nästa säsong. Flera matcher ska spelas på samma ort under en helg.

 

Radiosporten kan redan nu avslöja Svenska fotbollförbundets planer på förändring för den inhemska cupen som kommer att klubbas igenom på förbundets rikskonferens den 8 december.

Cupen kommer under tre av omgångarna att avgöras under så kallade sammandrag där fem matcher kommer att spelas på samma ort. Matcherna kommer även att sändas i TV4.

– Hade det varit ett bra publikintresse för Svenska cupen hade vi inte behövt göra de här förändringarna, säger Börje Sandgren ordförande i arbetsgruppen om svenska cupen och ledamot i förbundsstyrelsen.

Som så kallade sammandragsorter är bara Göteborg, Borås, Örebro, Gävle och Sundsvall aktuella, eftersom konstgräs är ett måste. Detta på grund av att det täta matchandet skulle slita på en naturgräsplan.

Premiäromgången i Allsvenskan som nästa år innehåller 16 lag kommer att avgöras rekordtidigt. Redan helgen den 22-23 mars drar serien igång.

I regel spelas sen två omgångar i veckan fram till EM-uppehållet i slutet av maj. Den 30:e och sista omgången avgörs troligen söndag 8 november. 

Robert Tennisberg
robert.tennisberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".