FORSKNING

Fotboll kan utlösa akuta hjärtbesvär

Nu finns det svart på vitt: fotboll kan vara farlig för hälsan. Även om du bara sitter i soffan och kollar in matchen i teve.

Stressen under en fotbollsmatch kan bli så stor att den utlöser akuta hjärtbesvär. Det visar en tysk studie som på torsdagen publiceras i tidskriften New England Journal of Medicine, skriver flera medier på nätet.

Forskarna bakom studien samlade in uppgifter om hjärtpatienter i och kring München i samband med fotbolls-VM i Tyskland sommaren 2006, och jämförde med siffror för motsvarande period 2003 och 2005.

Totalt registrerades nära 4 300 fall av akuta hjärtbesvär. Forskarna fann att antalet patienter som lades in under de dagar som det tyska landslaget spelade match var betydligt högre än under övriga dagar före, under och efter turneringen.

Under Tysklands matchdagar drabbades i snitt 43 personer och under vissa matcher över 60. Det kan jämföras med drygt 15 insjuknade under kontrollperioderna.

Risken för att insjukna ökade mer för män än för kvinnor. Störst risk att drabbas av akuta hjärtbesvär löpte män som sedan tidigare hade en hjärtsjukdom.

Forskarna efterlyser nu studier om bland annat effekten av förebyggande medicinering i samband med idrottshändelser. Samtidigt konstaterar de att fler faktorer än stress kan ha bidragit till ökningen av akuta hjärtproblem under VM.

Här nämner forskarna brist på sömn, konsumtion av skräpmat, högt alkoholintag och rökning. Så om du ser en rökande fotbollssupporter utanför en hamburgersylta med en stor ölsejdel i näven, var inte säker på att han ska på match. försiktig. Hans nästa anhalt kan lika gärna bli akuten.

Radiosporten/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".