Dags för slutspel i Ghana

Gruppspelet är över och det väntar några riktigt smaskiga matcher redan i kvartsfinalerna av African Nations.

Eller vad sägs om Nigeria mot hemmanationen Ghana på söndag? En riktig prestigematch mellan ett Ghana lett av den fantastiske Essien mot Nigeria, som med nöd och näppe tog sig vidare från gruppspelet.

Med tanke på Ghanas uppvisning mot Marocko borde man vara favoriter. Men jag är säker på att Nigerias coach Berti Vogts ruvar på någon smart plan för att skaka ”the Black Stars”. Och nutidshistorien talar för Nigeria. Laget har nått minst semifinal i de NIO senaste African Nations Cup!

Jag räknar iskallt med att Elfenbenskusten slår Guinea på söndag. Lika iskallt som jag räknar med att laget kommer att kunna gå riktigt långt i VM om två år. Om inte hela vägen.

Tunisien - Kamerun och Egypten - Angola blir nog två jämna matcher.

Kamerun litar väldigt mycket på Samuel Eto’o och jag har svårt att se det räcka hela vägen. Men Tunisien har trots allt bara spelat riktigt bra mot soporna i Sydafrika och måste nog skärpa till förvarsspelet för att stoppa Eto’o i målform.

Hjärnan säger Egypten men hjärtat säger Angola i den sista kvartsfinalen. Regerande mästarna mot ett lag som aldrig förut varit i kvartsfinal av turneringen. Ett välorganiserat lag med mycket rutin mot ett ungt, hungrigt och anfallsglatt gäng.

Det vankas högtidsstunder i TV-soffan!

(1 feb)
Richard Henriksson
richard.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".