Djurvännen i mig håller på Angola

Jag har skrivit det förr och jag skriver det igen. Elfenbenskusten är inte bara mina favoriter till guldet i Afrikanska Mästerskapens final på söndag. Jag tror att laget har en riktigt bra chans att ta hem VM-bucklan i Sydafrika om två år. Gårdagens 5-0 mot Guinea kunde ha varit 10-0 med lite bättre skärpa i avsluten.

Ghanas match mot Nigeria var desto jämnare. Även om hemmanationen var klart bättre såg det länge ut som Nigeria skulle hanka sig vidare, Ghana spelade bland annat nästan hela andra halvleken med tio man efter utvisning på John Mensa.

Knappast logiskt, men bra för turneringen, när Junior Agogo med tio minuter kvar rakade in ledningsmålet. Följt av målgest med tröjan av. En sak är säker, Agogo har inte slarvat med styrketräningen på sistone...

Om det var Agogos skräckinjagande ”bouncer-that-could-kick-your-ass-utseende” eller den bedrövligt dåliga domaren som gjorde att han slapp gult kort ska jag låta vara osagt.

Men helt rätt att Nigeria åkte ut. Inget spel, ingen fart och en målvakt som envisades med att ta i för kung och fosterland vid varje ut- och inspark. Så mycket att bollen varenda gång flög ner till Richard Kingson i Ghanas straffområde.

I kväll väntar nya kvartsfinaler. Bland annat Angola mot Egypten. Den mikroskopiska djurvännen i mig gör att jag håller stenhårt på Angola. Jag gillar både underdogs och kossor.

(4 feb)
Richard Henriksson
richard.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".