Olympiakos - Chelsea

Få tror på Olympiakos mot giganterna Chelsea. Men grekerna skakade Real Madrid i gruppspelet och har kunnat vila nyckelspelare inför mötet med storlaget från London.

  • Gruppspel

Olympiakos: Grekerna som tidigare aldrig vunnit på bortaplan i Champions League vann under hösten borta mot både Werder Bremen och Lazio. Enda förlusten kom borta mot Real Madrid, en match där man hade ledningen. Till slut vann Real gruppen tack vare fler gjorda mål.

Chelsea: Började turneringen minst sagt turbulent. Efter chockresultatet 1–1 hemma mot Rosenborg i första omgången avgick Jose Mourinho till mångas förvåning. Efterträdaren Avram Grant fick direkt ordning på stjärnorna och laget gick obesegrat genom gruppen. Tog gruvlig revansch borta mot Rosenborg och spelade ut norrmännen efter noter.

  • Form

Olympiakos: Leder ligan en poäng före Panathinaikos. Har bara förlorat en match den här säsongen, för två veckor sedan borta mot bottenlaget Kalamarias. Då ställdes många ordinarie spelare över, precis som i helgens match som inte helt utan problem vanns med 1–0 mot tabelljumbon Ergotelis.

Chelsea: Har trots skadebekymmer varit i fantastsikt fin form på sistone. Har inte förlorat på femton matcher men är trots det åtta poäng efter Arsenal i Premier League-tabellen. Frank Lampard gjorde två mål mot Huddersfield i FA-cupen i helgen. Har många viktiga matcher framöver, på söndag väntar Tottenham i ligacupfinalen.

  • Nyckelspelare

Olympiakos: Ieroklis Stoltidis
Den 33-årige mittfältaren blir bara bättre för varje år. Från sin postition långt tillbaka i banan gjorde han tre mål och två assist under gruppspelet. Den fina formen ledde till uttagning i Otto Rehagels senaste landslagstrupp. Stoltidis dök upp på samlingen, satte sig ner i ett möte med förbunskaptenen, och lämnade landslaget! Efteråt förklarade han att det fick räcka med att fokusera på ligan och Champions League.

Chelsea: Frank Lampard
Mannen som i flera år varit dominerande i både Chelsea och engelska landslaget har haft en ganska tung säsong. Många skador blandat med knackiga insatser har gjort att Lampard blivit starkt ifrågasatt. De engelska fansen på Wembley har till och med börjat bua ut honom vid landskamper. I Chelsea är han dock fortfarande uppskattad och är viktig för spelet med sin löpstyrka. Är utrustad med ett mycket bra skott. Gjorde i helgen sitt hundrade mål för londonklubben.

  • Bonusinfo

Chelseas starka försvar har inte släppt in mål i Champions League på 441 minuter. Senast att näta var David Villa för Valencia den tredje oktober.

Richard Henriksson
fotboll@sr.se