Liverpool - Inter

Liverpool är en klubb i kris och enda chansen att rädda säsongen ges i Champions League. Inter ångar på i ligan och en viss Zlatan Ibrahimovic leder turneringens skytteliga.

  • Gruppspel

Liverpool:
Inledde hösten katastrofalt med bara en poäng på de tre första omgångarna. När det såg som allra mörkast ut plockade fjolårsfinalisten fram toppformen och krossade allt motstånd i de tre sista omgångarna. 16–1 totalt i målskillnad på tre matcher! Segern med 4–0 mot Marseille i sista omgången säkrade andraplaceringen i grupp A bakom Porto.

Inter:
Säsongens enda förlust i samtliga turneringar kom i gruppspelets första match borta mot Fenerbache i Istanbul. Fem säkra segrar senare var man ändå överlägsna i toppen av grupp G. Har imponerat med sin stabilitet och förmåga att dominera matcher. Har dessutom vänt svåra underlägen.

  • Form

Liverpool:
Var som alltid tippat topplag men sladdar i Premier League och ligger just nu på femte plats, hela nitton poäng efter Arsenal. I helgen fick de otåliga fansen bevittna ännu en besvikelse. Division I-laget Barnsley vann nämligen åttondelsfinalen i FA-cupen på Anfield med 2–1.

Inter:
De regerande italienska mästarna ser ut att gå mot ännu en ”scudetto”. Helt obesegrade leder man Serie A elva poäng före tvåan Roma. Trots att spelet inte stämt särskilt bra i de senaste matcherna vägrar laget ändå att förlora. Har en bred trupp och har vilat spelare inför kvällens drabbning, däribland Zlatan Ibrahimovic.

  • Nyckelspelare

Liverpool: Fernando Torres
Spanjoren som var klubbens dyraste köp genom tiderna när han hämtades från Atletico Madrid har varit en av få ljusglimtar den här säsongen för Liverpool. Klev fram när det som allra bäst behövdes och var enastående i de viktiga matcherna mot Porto och Marseille. Benitez har ännu inte hittat någon anfallspartner som pasar ihop med Torres.

Inter: Zlatan Ibrahimovic
Tillsammans med Cristiano Ronaldo turneringens skyttekung och är navet i Inters anfallsspel. Har dominerat under hösten med mottagningar, framspelningar, vrickningar och dragningar av finaste sort. Har dessutom gjort riktigt snygga mål. Bäst minns vi den säkra bredsidan från stillastående mot Fenerbache och kanonskottet i krysset mot CSKA Moskva.

  • Bonusinfo

Liverpool är kända för sitt fanatiska stöd hemma på Anfield. Till och med Inters tränare Roberto Mancini uttrcker oro inför matchen.
- Det är som att springa in i en ljudvägg. Vi måste vara förberedda på att det blir ett väldigt publiktryck.

Richard Henriksson
fotboll@sr.se