Arsenal - Milan

Arsenal som dominerar ligaspelet i England ställs mot regerande mästarna Milan som lägger all kraft på Champions League den här säsongen.

  • Gruppspel

Arsenal:
Kom tvåa i grupp H efter Sevilla. Vann ändå fyra matcher och inte minst i hemmamatcherna mot Sevilla (3-0) och Slavia Prag (7-0) visade Arsene Wengers unga lag upp ett imponerande passings- och anfallsspel.

Milan:
Regerande mästarna Milan vann grupp D överlägset före Celtic. Enda förlusten kom borta mot just skottarna. I den matchen sprang en man ur publiken ut på planen, gav Milans målvakt Dida en klapp på axeln varpå brassen lade sig ner på marken och filmade skada. UEFA stängde efteråt av brassen för osportsligt uppträdande.

  • Form

Arsenal:
Går som tåget i Premier League och leder serien fem poäng före Manchester United på andra plats. Har inte förlorat i ligan sedan början av december. Men på sistone har man åkt på två stora och försmädliga förluster i cupspel. I ligacupens semifinal förlorade man 5-1 mot Tottenham och i helgen blev man förnedrade mot Manchester United i FA-cupen, 4-0.

Milan:
Efter en tung höst har Milan kommit igång i ligaspelet men upp till ledaren Inter är det långt, 21 poäng. Har varit dåliga hemma där det bara blivit tre vinster i serien. Har nu fem matcher utan förlust och i helgen spelade man oavgjort mot Parma. Tränaren Ancelotti talade efteråt om att spelarna har trötta ben efter hårt matchande.

  • Nyckelspelare

Arsenal: Emmanuel Adebayor
Den gänglige forwarden, född i Nigeria men representerandes Togo, har lyckats fylla platsen lämnad av Thierry Henry. I ligan har han spelat mycket bra och redan gjort nitton mål, vilket gör att han leder skytteligan tillsammans med Ronaldo. Men i Champions League har det hittills inte blivit någon fullträff. Ska Arsenal gå långt måste det lossna för Adebayor.

Milan: Alexandre Pato
Den blott 18-årige brassen har slagit igenom i Milan med dunder och brak under vintern. På sina sex första matcher har han gjort fyra mål och skämt bort publiken på San Siro med det ena tekniska numret efter det andra. En fotskada för några veckor sedan mot Fiorentina har gjort att han missat de senaste matcherna, men rapporteras vara tillbaka till mötet mot Arsenal.

  • Bonusinfo

Lagen har aldrig tidigare mötts i någon av europacuperna. Milans tränare Carlo Ancelotti har tidigare sagt att Serie A är oväsentlig, Champions League är den viktigaste titeln i år.

Richard Henriksson
fotboll@sr.se