”BLÅVITTHÄRVAN”

Selakovic-fallet upp i hovrätten i augusti

Härvan av ekonomiska brott inom IFK Göteborg, som ledde till två fällande och en friande dom, tas med största säkerhet upp av hovrätten i augusti.

Rättegången i hovrätten planeras ta sin början 18 augusti, mer än ett år efter tingsrättens dom.

För Stefan Selakovics del kan noteras att IFK Göteborg inte spelar i allsvenskan på någon av de åtta bokade rättegångsdagarna.

I juni 2007 dömdes IFK Göteborgs förre kassör Jan Nilsson och förre klubbdirektören Mats Persson till ett års fängelse vardera för bland annat grovt skattebrott, bokföringsbrott och trolöshet mot huvudman.

Samtidigt friade Göteborgs tingsrätt spelaren Stefan Selakovic, som åtalats för en mindre del i härvan. I Nilssons och Perssons fall överklagade både de åtalade och åklagarna till hovrätten.

Den friande domen mot Selakovic överklagades delvis av Ekobrottsmyndigheten. IFK-spelaren kommer i hovrätten att anklagas för medhjälp till de tre brotten grovt försvårande av skattekontroll, bokföringsbrott och brukande av osann urkund.

Åklagarna yrkar att Selakovic ska dömas till villkorlig dom med samhällstjänst. De friande domarna om grovt penninghäleri och skyddande av brottsling överklagades däremot inte.

Härvan började när Peter Ijeh värvades till Göteborg från Malmö FF år 2003, trots att IFK inte hade råd med den sign-on-fee spelaren krävde. I stället fick Ijeh aktier för 1,2 miljoner kronor av kassören Jan Nilsson.

Detta sågs som en gåva, som aldrig beskattades. När Stefan Selakovic värvades från Heerenveen inför säsongen 2005, användes spelarens konto för att skicka en ersättning från klubben till Nilsson.

Föreningen IFK Göteborg betraktas av åklagarna som ett brottsoffer. Mats Perssons advokat Per E Samuelson har hela tiden hävdat att åtalet mot Persson är formellt felaktigt, eftersom det innehåller två alternativa beskrivningar av de påstådda brotten.

Enligt kvällstidningen GT kräver Samuelson nu att hovrätten ska återvisa hela målet till tingsrätten. Hovrätten har ännu inte tagit ställning till advokatens begäran.

Tidigare nyhet:

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se