Plats 2: "Fängelset"

Dags för nästa placering på listan över hemska träningsläger jag upplevt.

2. ”Barcelona”, Spanien med Djurgården 2002.

Lägg märke till citationstecknen. Efter att spelarrådet hade lobbat hårt hos klubbledningen om att få åka på läger till en storstad var det med stor glädje man såg fram emot två veckor i Kataloniens huvudstad.

Blev inte riktigt som man hade trott. Vi hamnade på en sliten träningsanläggning i vad som måste vara Barcelonas motsvarighet till typ Upplands Väsby. Jag minns att komplexet hette CAR men började snart kallas för ”Fängelset”.

Av många anledningar. Hela stället låg uppe på en kulle och var omringat av höga stängsel. I fönstrena hängde draperier som såg ut som galler vilka inte kunde dras upp. Kungen av galghumor, Mikael Dorsin, gick hela veckan runt och sjöng på Ulf Lundells gamla dänga om ”att tro på ett liv utanför murarna”.

I matsalen var det uppställning på raka led innan man fick käket slängt på sin tallrik av en sur tant som bara kunde spanska. Själv fick man en lektion i just det språkets alla svordomar första dagen när man var dum nog att gå och be om lite mer mat.

Minns att jag och Kim Källström mellan två träningar promenerade till en supermarket någon mil bort för att köpa upp oss på käk att ha på rummen för att mätta sig med på kvällarna. Lite andra bullar i Lyon, kan jag tänka mig.

En annan bisarr ingrediens på ”Fängelset” var att de enda dumma nog att boka träningsläger på ett sådant ställe var Djurgårdens fotbollslag, Angolas basketlandslag samt Maria Mutola!

Mutola smög mest runt med en bister tränare i släptåg medan Angolas basketkillar tog mycket plats, bokstavligt och bildligt. Inte en enda spelare var under två meter! Dembo Touray såg ut som en knatte i jämförelse.

Sista kvällen trodde alla att vi äntligen skulle få åka in till Barcelona och ha lite roligt. Icke. Portarna till fängelset stängde klockan elva så det var bara att stanna på rummen och undra vad man egentligen hade valt för yrkesbana.

(25 feb)
Richard Henriksson
richard.henriksson@sr.se