EKONOMI

Guld - också i kassan för IFK Göteborg

IFK Göteborg vann allsvenskan i fotboll 2007. SM-guldet fick det att glimma även i klubbens kassakista. Blåvitt hade budgeterat med nollresultat, men gick plus med 21 miljoner.

Trots att regnet öste ner, kom över 40 000 åskådare till Ullevi för att se IFK Göteborg säkra SM-guldet.

Med detta utsålda hus ökade Blåvitt sitt publiksnitt med fantastiska 50 % – från 2006 års 10 258 till 15 797 åskådare.

Inte undra på att klubben gick med vinst: 21 miljoner kronor. Före säsongen hade styrelsen lagt en nollbudget.
–Jag vet inte när vi gjorde en sådan stor vinst senast, säger klubbens ordförande Stig Lundström till Göteborgs-Posten.

Förutom publiken tjänade IFK Göteborg också pengar på spelarförsäljningar. Mest fick klubben för anfallaren Marcus Berg som gick till Groningen i Nederländerna för ett okänt antal miljoner.

Berg har sedan dess fortsatt att göra lycka och kan när som helst säljas vidare – och därmed generera ännu mer pengar till Blåvitt. Riskkapitalbolaget IFK Göteborg Fotboll AB har tillfört nästan 12 miljoner kronor.

Blåvitt drabbas dock inte av storhetsvansinne utan lägger en nollbudget för 2008.

Plus för HIF
Guld är inte en nödvändig förutsättning för plus i kassan. Helsingborg hade en bedrövlig allsvensk säsong med en blygsam åttondeplacering.

Trots det kom publiken till Olympia som aldrig förr och HIF uppvisar ett plus på 3,6 miljoner kronor. Det är dock pengar som behövs för att betala av på den skuld som i början av 00-talet höll på att kosta HIF elitlicensen.

Då var klubben skyldig fordringsägarna nästan 60 miljoner kronor. Nu har Helsingborg mindre än åtta miljoner i gäld och räknar med att vara skuldfri under 2008.

Att märka är att pengarna för sålda spelare som Olivier Karekezi, Andreas Granqvist och McDonald Mariga inte finns med i detta bokslut. Inte heller vidareförsäljningsslantar för Rade Prica och Erik Edman.

HIF:s avancemang till sextondelsfinalen i Uefacupen gav ett överskott, som heller inte räknas in i 2007 års bokslut.

Allt är dock inte rosenrött. Driftskostnaden är högre än 2006, och det egna kapitalet faktiskt lägre än för ett år sedan. Men styrelsen anser att den har koll på ekonomin. 2008 fyllde HIF 100 år, med extraordinära utgifter som följd.

Paul Zyra
paul.zyra@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".