Damallsvenskan

Jönsson på väg tillbaka efter knäskadan

Radiosporten träffade landslagsmålvakten Caroline Jönsson och pratade om vägen tillbaka efter hennes svåra knäskada. Vi tar också tempen på Linköping inför allsvenskan.

Linköping var favorittippade förra säsongen men slutade sexa, 25 poäng bakom seriesegrarna Umeå. Men i fjol hade man inte de två brasilianska stjärnorna Cristiane och Daniela.

– Det är bra att de kom så tidigt. Då kan vi hinna spela ihop dom och träna mycket, säger Josefin Öqvist.

Caroline Seger tycker också att det är viktigt att de nu hinner se hur de två fungerar i gruppen.

– Det är nästan a och o. De kan vara hur bra fotbollsspelare som helst, men det är viktigt att de kommer in i gruppen, säger Seger som tycker att laget har potential med sina nyförvärv.

– Rätt många av dem är ganska unga och orutinerade men har framtiden för sig. Så det är ett lag att bygga på men frågan är var vi kan hamna i år, det är jättesvårt att säga.

Josefin Öqvist är modigare.

– Topp tre ska vi ligga med den trupp vi har, säger hon.

Svår period för Jönsson
Landslagsmålvakten Caroline Jönsson skadade korsbandet i knät i juli förra året. Resten av säsongen var förstörd och hon missade bland annat VM i Kina. En svår period för henne.

– Vi hade ett bra läge med Malmö och det var tufft att inte få vara med. Jag ställde in mig snabbt mentalt på att jag inte skulle vara med i Kina på matcherna, säger Jönsson.

När det gäller biten utanför plan mellan matcherna, att gå runt och peppa och prata med spelarna var hon inte lika förberedd på att missa. Hon saknade gemenskapen.

– När man ser dem på tv och vet hur alla känner och mår och vad man skulle kunna göra eller inte göra. Den biten var lite jobbigare och där hade jag inte riktigt förberett mig på samma sätt som för att inte spela matcherna, säger Caroline Jönsson.

Tycker att det går långsamt
Nu rehabiliterar hon och var med vid landslagets fystester på Bosön. Men hon körde mest egna övningar och tycker att det går för långsamt framåt.

– Det går lite för sakta för min smak, men samtidigt får man vara nöjd när det går framåt.

Hon var inte med truppen på Cypern utan i Sydafrika med Malmö. Då svullnade knät upp och hon tvingades vila helt i fem dagar.

Nu har hon trappat upp träningen och ska börja köra målvaktsträning. Men hon kommer inte kunna vara med i starten av allsvenskan.

– Om allt går enligt planerna så ska jag vara i full träning innan serien börjar, säger Caroline Jönsson.

Radiosporten
radiosporten@sr.se