Mancini gör en Costanza

Först går Roberto Mancini ut med att han slutar som Inters tränare efter den här säsongen. Ett dygn senare kommer besked från Italien om att han ångrat sig och nu satsar på att fullfölja sitt kontrakt.

Helt enkelt en klassisk George Costanza-manöver! Alla Seinfeld-fans minns det underbara avsnittet när antihjälten George i raseri säger upp sig från sitt jobb, men sedan ångrar sig och därför dyker upp dagen efter och försöker låtsas som om inget hänt.

Om man inte bara är ett fan, utan till och med en riktig nörd som borde skaffa sig ett liv, har man koll på att det är en händelse tagen direkt från seriens skapare Larry Davids egna liv.

Den geniale Larry gjorde nämligen just detta när han jobbade som manusförfattare för Saturday Night Live på åttiotalet.

När han några timmar efter att ha skällt ut sin boss och dyrt och heligt lovat att aldrig mer sätta sin fot på en plats så full av idioter började han tänka över situationen.

Hans granne Kenny Kramer (rollfiguren i Seinfeld baseras på honom) föreslog då att han skulle gå tillbaka och hävda att det hela bara varit ett skämt.

Skillnaden är att Costanza och David inte fick jobbet tillbaka efter sina kalla fötter. Mancini verkar ha klubbledningens fortsatta förtroende. Massimo Moratti är uppenbarligen en förstående chef som kan bortse från spontana uppsägningar.

(13 mars)
Richard Henriksson
richard.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".