Safaris svaga detalj: inkasten

Satt igår på en solig pressläktare och såg Djurgården spela oavgjort mot Malmö FF. Hade tänkt kolla lite extra på Jeffrey Aubynn men men han märktes knappt efter att ha legat bakom MFF:s tidiga ledningsmål.

Ett mål som hade Niklas Skoog skrivet över sig i feta bokstäver. Vet inte hur många gånger jag sett honom dyka upp från ingenstans och hinna först på en skarv eller liknande. Tro inte att det är en tillfällighet. Vid gårdagens mål chansar Skoog på att det ska komma en skarv, medan Toni Kuivasto står och sover. Sekunden senare ligger bollen i målet.

Såg Lasse Lagerbäck ta plats på Stockholms Stadion och förutom truppgivna Daniel Andersson borde rimligtvis Behrang Safari varit hans främsta spionobjekt. Vänsterbacken hade en ganska tung eftermiddag.

Med bollen på fötterna är han säker (och hade ett fräsande långskott som kunde ha avgjort matchen) men det var inte landslagsklass över hans defensiva arbete. Ett flertal gånger lyckades Mattias Jonsson och Lance Davids ta sig förbi.

Men den detalj som Safari är direkt svag på handlar om något man sällan tränar på: Han kastar rent ut sagt bedrövliga inkast.

I den första halvleken noterade jag varenda inkast från Safaris händer. Av fem kast gick fyra till en djurgårdsspelare. Ett hamnade på Daniel Anderssons fötter men då hade lagkaptenen kommit så nära kastaren att hans mottagning gick över sidlinjen.

En nog så viktig detalj, särskilt om man ses som ett vänsterbacksalternativ i på landslagsnivå. Då håller det inte att laget förlorar bollen så fort man får inkast.

Det gör det förvisso inte i allsvenskan heller. Det satt säkert flera allsvenska tränare och såg matchen antingen på plats eller framför teven. Räkna med att motståndarna i fortsättningen kommer att sätta extra hård press när Malmö får inkast på sin vänsterkant.

Egentligen är det konstigt att man inte tränar med på en så pass viktig detalj. Jag kan inte minnas att jag någon gång varit med om att man tränat på hur inkasten (undantaget långa in i straffområdet) ska bli så bra som möjligt. När man spelar tvåmål på träning är det oftast omstart från keeper när bollen går över sidlinjen.

Jag tror att Roland Nilsson gör bäst i att nöta inkast lite extra med Behrang Safari i fortsättningen.

(6 april)
Richard Henriksson
richard.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista